Historisk arkiv

Utenriksministerens møte med Polens regionalminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge ønsker tettere forbindelser med Polen. En viktig alliert og partner i Europa. Gjennom de nye EØS-midlene kan vi bygge ut samarbeidet om regionalpolitikk, miljø, helse, grensekontroll og forskning. Dette gir en unik mulighet for norske bedrifter og organisasjoner til å utvikle kontaktene med Polen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (02.02)Utenriksminister Jonas Gahr Støres tale.Den polske regionminister Grażyna Gęsickas tale

Pressemelding

Nr.: 14/06
Dato: 02.02.2006

Utenriksministerens møte med Polens regionalminister

- Norge ønsker tettere forbindelser med Polen. En viktig alliert og partner i Europa. Gjennom de nye EØS-midlene kan vi bygge ut samarbeidet om regionalpolitikk, miljø, helse, grensekontroll og forskning. Dette gir en unik mulighet for norske bedrifter og organisasjoner til å utvikle kontaktene med Polen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksministeren møtte i dag Polens regionalminister Grażyna Gęsicka, som er i Oslo for å delta på Utenriksdepartementets Europakonferanse.

Et polsk fond for frivillige organisasjoner på rundt 330 millioner kroner er blant de tiltak som i løpet av 2006 lanseres. Norge bidrar med størstedelen av midlene.

Gjennom de såkalte EØS-finansieringsordningene vil Norge gi rundt NOK 4,5 milliarder i perioden 2004-2009 til gjennomføring av samarbeidsprosjekter om utvikling i Polen. Ordningene spiller også en viktig rolle i arbeidet med å styrke de bilaterale relasjonene mellom Norge og Polen. Finansieringsordningene er et betydelig bidrag til europeisk solidaritet ved å redusere sosiale og regionale forskjeller i EØS-området. Polen er den klart største partneren i ordningene.

Prioriterte områder i finansieringsordningene er miljø, Schengen/justis, kulturarv, helse og samarbeid mellom myndigheter på lokalt og regionalt nivå. Dette er områder hvor det er betydelig rom for tett samarbeid mellom Polen og Norge. Bidrag fra Norge supplerer EUs bevilgninger ved å fange opp prosjekter som ikke dekkes av disse.

I den første åpne utlysningen av midler i Polen på NOK 1,4 mrd (EUR 175,7 mill) innkom nesten 1400 søknader. Dette viser den store interessen for EØS-midlene i Polen. Søknadene blir nå gjennomgått med sikte på å velge ut de beste prosjektene.

Etablering av et polsk-norsk forskningsfond er også forventet å bidra til en økning i forskningssamarbeidet og styrke båndene mellom Norge og Polen. I tillegg er et stipend- og opplæringsfond på trappene.

Grenseoverskridende samarbeid med naboland er et annet prioritert område, og innledende samtaler har funnet sted vedrørende et mulig grenseoverskridende samarbeid med Ukraina.