Historisk arkiv

Valget på Haiti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

René Préval ble i dag erklært som vinner av presidentvalget på Haiti av Det provisoriske Valgråd (CEP). - Det er gledelig at presidentvalget på Haiti er avviklet i rolige former, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet. (16.02.06)

Pressemelding

Nr.: 23/06
Dato: 16.02.2006

Valget på Haiti

René Préval ble i dag erklært som vinner av presidentvalget på Haiti av Det provisoriske Valgråd (CEP). - Det er gledelig at presidentvalget på Haiti er avviklet i rolige former, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.

Norge har i flere år vært innvolvert i forsonings- og demokratiutviklingsarbeid på Haiti, for å skape dialog og konsensus mellom politiske motstandere. - Vi kan glede oss over at det arbeidet som UD driver i samarbeid med Kirkens Nødhjelp og lokale partnere har vært med på å legge grunnlaget for den store deltagelse og den fredelige avviklingen av valgene, sier Johansen.

- Det har riktignok vært en del problemer knyttet til opptellingen. Vi må likevel håpe at det mandatet René Préval har fått fra velgerne blir respektert av alle, og gir grunnlag for den nye presidentens styring av landet, sier han.

Som det fattigste land på den vestlige halvkule står Haiti overfor enorme utfordringer, både sosialt, økonomisk og politisk: - Den nye regjeringen vil i lang tid fremover trenge langsiktig støtte og solidaritet fra det internasjonale samfunn. Norge vil fortsette sin forsonings- og MR-innsats og med det bidra til å styrke konsolideringen av Haitis demokratiske institusjoner, understreker statssekretæren.

Den nye presidenten skal innsettes 29. mars, på dagen 25 måneder etter at tidligere president Jean Bertrand Aristide måtte gå av og dra i eksil. Siden da har landet vært styrt av en interimsregjering med støtte av FN.

René Préval er 63 år gammel. Han var statsminister, innenriksminister og forsvarsminister i Aristides første regjering 1991-1994, og er utdannet sivilagronom. Préval var demokratisk valgt president i perioden 1996-2001.