Historisk arkiv

WTO har opprettet panel i tvisten med EU om laks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Håpet fra norsk side er at dette vil bidra til at EUs tiltak blir opphevet, og at situasjonen for norsk laks på EU-markedet blir normalisert. (23.06.06)

Pressemelding

Nr.: 86/06
Dato: 22.06.06

WTO har 22.06.06 opprettet panel i tvisten med EU om laks

Etter anmodning fra Norge av 29. mai, har WTO i dag opprettet et eget panel i tvisten med EU om laks. Bakgrunnen er følgende:

Konsultasjonene med EU om laks har ikke ført til en minnelig løsning. Beslutningen fra norske myndigheter om å anmode WTO om å opprette et eget panel i tvisten skyldes at man anser EUs antidumpingtiltak mot norsk laks for å være i strid med WTOs regelverk og ønsker en uavhengig vurdering av et WTO-panel. Man håper fra norsk side at dette vil bidra til at tiltaket blir opphevet, og at situasjonen for norsk laks på EU-markedet blir normalisert.

EUs råd vedtok 21. januar 2006 en forordning om innføring av antidumpingtiltak mot import av oppdrettslaks fra Norge. Tiltakene har en varighet på fem år og innebærer at det er innført en minste importpris på 2,80 euro/kg på hel fersk og frossen oppdrettslaks fra Norge. Regjeringen besluttet 20. februar å bringe EUs vedtak om varige antidumpingtiltak mot norsk oppdrettslaks inn for WTO, etter at dialogen med EU-kommisjonen for å finne en minnelig løsning ikke førte fram. Næringen hadde anmodet myndighetene om å bringe saken inn for WTO. Som første skritt i WTOs tvisteløsningsmekanisme har det vært gjennomført konsultasjoner mellom Norge og EU.