Historisk arkiv

Fire statsråder diskuterer mangel på helsepersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Helsepersonellmangelen i Norge og mange andre vestlige land er tema når statsrådene Erik Solheim, Sylvia Brustad, Øystein Djupedal og Bjarne Håkon Hanssen fredag morgen møter Irlands tidligere president og FNs tidligere høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson. (08.02.02)

Priv. til red.

Nr.: Unr./07
Dato: 08.02.07

Fire statsråder diskuterer mangel på helsepersonell


Fra venstre: Utviklingsminister Erik Solheim, leder for Ethical Globalization Initiative Mary Robinson og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen. Foto: UD.

Helsepersonellmangelen i Norge og mange andre vestlige land er tema når statsrådene Erik Solheim, Sylvia Brustad, Øystein Djupedal og Bjarne Håkon Hanssen fredag morgen møter Irlands tidligere president, Mary Robinson, i Parkveien 45.

Samtidig som det er et skrikende behov for leger, sykepleiere og helsepersonell i den rike del av verden, er problemet langt verre i flere land i Sør. De opplever at kvalifisert arbeidskraft emigrerer for å søke seg bedre betalte jobber i vestlige land. Den såkalte hjerneflukten er en global utfordring.

Fredagens møte markerer starten på en helhetlig nasjonal refleksjon rundt håndteringen av utfordringene relatert til behov for arbeidskraft innenfor helsesektoren i Norge og i utviklingslandene.

Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen forpliktet seg til å øke antall årsverk i pleie- og omsorgstjenesten med 10.000. Regjeringen vil sette i gang et arbeid med en stortingsmelding om arbeidsinnvandring. Meldingen skal blant annet vurdere behovet for nye tiltak, og utforme en langsiktig og helhetlig politikk for arbeidsinnvandring. I tillegg er Utenriksdepartementet med i flere internasjonale prosesser hvor globale helseutfordringer og mangel på helsepersonell i Sør blir drøftet.

Den akutte kapasitetskrisen i enkelte land er beskrevet i den siste rapporten fra Verdens helseorganisasjon (World Health Report, 2006). I Nord opplever mange land en negativ befolkningsvekst og en reell mangel på arbeidskraft i flere sektorer, inkludert helse- og omsorgssektoren.

Regjeringen ønsker på den ene siden å utbedre helse-, pleie- og omsorgstjenestene i Norge, samtidig som den ønsker å motvirke sårbarheten og krisen i helsesektoren i Sør. Et sentralt spørsmål vil være om det er mulig å nå begge målene samtidig? På hvilken måte kan og bør disse politikkområdene samkjøres?

Mary Robinson jobber med disse spørsmålene og dilemmaene daglig som leder for organisasjonen Ethical Globalization Initiative. Hun er også tidligere FN-høykommissær for menneskerettigheter.

Etter møtet med de fire statsrådene og Mary Robinson, vil arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, utviklingsminister Erik Solheim og Mary Robinson møte media.

Tid og sted: Fredag 9. februar, kl. 10.00 – 10.30. Parkveien 45.

Pressekontakt: Informasjonssjef Roy Freddy Andersen, UD, tel: 90 61 05 30