Historisk arkiv

UD og Riksrevisjonen i samarbeid for godt styresett i utviklingsland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Riksrevisjonen styrker nå sitt internasjonale arbeid, og skal bidra til utvikling av riksrevisjoner i utviklingsland og nye demokratier. Tirsdag undertegnet utviklingsminister Erik Solheim og og riksrevisor Jørgen Kosmo en samarbeidsavtale.

Riksrevisjonen styrker nå sitt internasjonale arbeid, og skal bidra til utvikling av riksrevisjoner i utviklingsland og nye demokratier. Utviklingsminister Erik Solheim og og riksrevisor Jørgen Kosmo undertegnet i dag en samarbeidsavtale. 

Riksrevisjonen har etablert en egen enhet som gjennom kapasitetsutvikling av riksrevisjoner skal bidra til utvikling av godt styresett og korrupsjonsbekjempelse i utvalgte utviklingsland og nye demokratier.  Jørgen Kosmo og Erik Solheim undertegner samarbeidserklæring. Foto: Petter Foss, UD

Formålet med avtalen er å sikre at Riksrevisjonens utviklingssamarbeid støtter opp om norske utenriks- og utviklingspolitiske mål. Avtalen sier blant annet at Riksrevisjonen skal prioritere land hvor Norge allerede har et samarbeid med landets myndigheter, eller hvor Norge har et særlig engasjement som gjør det ønskelig å bidra til å styrke riksrevisjonen.  

– Fra vår egen erfaring vet vi hvor sentralt det er å ha en godt fungerende riksrevisjon. Jeg anser det som svært viktig at utviklingsland har sterke og uavhengige institusjoner som kan kontrollere og etterprøve at statens inntekter blir brukt til det de er ment til. Den norske riksrevisjonen har gjennom mange år bygget opp betydelig kompetanse i å bistå andre lands riksrevisjoner. Jeg har stor tillit til at mange nasjonale riksrevisjoner gjerne vil ha hjelp fra den norske Riksrevisjonen til å styrke og forbedre sine egne organisasjoner, sier utviklingsminister Erik Solheim. 

Regjeringen har gjort kampen mot internasjonal korrupsjon til et prioritert område i utviklingssamarbeidet. Støtte til styrking av lokale riksrevisjoner er en del av dette arbeidet. I år bevilger Norge 14,8 millioner NOK for å drive De nasjonale riksrevisjoners internasjonale sekretariat for opplæringsprogrammer rettet mot riksrevisjoner i utviklingsland (IDI). 

– Hovedmålet for Riksrevisjonens utviklingssamarbeid vil være å bidra til utvikling av godt styresett og bekjempelse av korrupsjon gjennom kapasitetsutvikling av riksrevisjoner. En styrking av de nasjonale riksrevisjoner sikrer også en bedre revisjon av norske bistandsmidler i mottakerlandene”, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.  

Les hele hele samarbeidserklæringen.  

Pressekontakter:

Utenriksdepartementet:
Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, tlf. 22 24 39 44/99 40 93 23.

Riksrevisjonen:
Fungerende ekspedisjonssjef Øivind Berg Larsen, tlf. 22 24 11 89/98 00 30 91