Historisk arkiv

Jagland norsk kandidat som generalsekretær i Europarådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har informert formannen i Europarådets ministerkomité om at stortingspresident Thorbjørn Jagland er Norges kandidat til stillingen som ny generalsekretær i Europarådet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre informerer i dag formannen i Europarådets ministerkomité om at stortingspresident Thorbjørn Jagland er Norges kandidat til stillingen som ny generalsekretær i Europarådet.  

- Jeg er svært glad for at stortingspresident Jagland har sagt ja til regjeringens anmodning om å være Norges kandidat til denne viktige stillingen, sier utenriksminister Støre.  

Den nye generalsekretæren vil bli valgt av Europarådets parlamentarikerforsamling i juni neste år basert på kandidater fremmet av medlemslandene. Thorbjørn Jagland; norsk kandidat til stillingen som generalsekretær i Europarådet.Som tidligere statsminister og utenriksminister tilfredsstiller Thorbjørn Jagland alle de krav Europarådet nå stiller til sin fremtidige generalsekretær.  

- Jeg er overbevist om at Jagland, hvis han blir valgt, vil fylle denne rollen på en utmerket måte, og at han vil yte et viktig bidrag til arbeidet for menneskerettigheter, demokrati og rettstaten i hele Europa, sier utenriksministeren. Han understreker at Utenriksdepartementet vil gi Jagland all mulig støtte i det videre arbeidet for å bli nominert og deretter valgt til generalsekretær. 

Europarådet har i dag 47 medlemmer. Generalsekretæren velges for fem år, og stillingen innehas i dag av briten Terry Davis. Det er ventet at medlemslandene vil fremme et mindre antall kandidater for Parlamentarikerforsamlingen i april neste år, og at valget finner sted under Parlamentarikerforsamlingens sesjon 22.-26. juni 2009. Den nye generalsekretæren vil tiltre 1. september 2009.