Historisk arkiv

Fredsmeglere samles på Oslo Forum 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Fredsmeglere fra konflikter verden over møtes for å utveksle erfaringer på Losby Gods utenfor Oslo 24.-26. juni.

Årets fredsmeglersamling retter søkelyset mot dialog, og nye muligheter og perspektiv på forhandlinger. Samlingen åpnes av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Utenriksminister Jonas Gahr Støre, statssekretær Raymond Johansen og statssekretær Håkon A. Gulbrandsen vil delta på deler av arrangementet.

Blant de rundt hundre deltakerne finner vi bl.a. Mohammad Khatami, tidligere president i Iran, Jonathan Powell, tidligere stabssjef for Tony Blair, Gareth Evans, president i International Crisis Group, Lord Malloch Brown, britisk minister for Afrika, Asia og FN, og Pampha Bhusal, maoist og minister i Nepal.

Oslo Forum har funnet sted hvert år siden 2003, og bringer sammen fredsmeglere og nøkkelpersonell fra fredsprosesser verden over, som Midtøsten, Sri Lanka, Afghanistan og Somalia. Målsettingen er å dele praktiske erfaringer fra megling mellom stridende parter for å forbedre verdenssamfunnets evne til å håndtere væpnet konflikt. Samlingen er en viktig del av det norske arbeidet for å systematisere og profesjonalisere det internasjonale arbeidet med fredsprosesser. Utenriksdepartementet arrangerer samlingen i samarbeid med den Genève-baserte organisasjonen Centre for Humanitarian Dialogue.

De ulike sesjonene vil ikke være åpne for pressen, men enkelte av deltakerne vil være tilgjengelige for intervju og kommentarer. Foreløpig deltakerliste.

Pressekontakt for utenriksminister Støre, statssekretær Johansen og arrangementet:
Kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad, mobil 482 688 35.

Pressekontakt for miljø- og utviklingsminister Solheim og statssekretær Gulbrandsen: Kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm, mobil 994 09 323.