Historisk arkiv

Norge bidrar med 20 millioner til jordskjelvofrene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen stiller 20 millioner kroner til disposisjon for hjelpearbeidet etter jordskjelvet i Kina.

Norge er i tett dialog med kinesiske myndigheter etter det voldsomme jordskjelvet som rammet Sichuan-provinsen mandag. Skjelvet målte 7,8 på Richters skala, og tallet på omkomne stiger stadig. 

- Kina er et land med både kapasitet, kompetanse og ressurser for å håndtere store naturkatastrofer som dette. Men vi vil trå til og hjelpe til med utstyr og kompetanse, dersom Kina har behov for det, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

Det er fortsatt vanskelig å bringe nødhjelp og forsyninger fram til de hardest rammede områdene. Ifølge kinesiske myndigheter er det ikke først og fremst mangel på mat, vann, telt eller medisiner som hindrer hjelpearbeidet. De vurderer nå behovet for internasjonal bistand.  

- Situasjonen i Kina står i sterk kontrast til forholdene i Burma. Myndighetene tok grep for å hjelpe ofrene umiddelbart etter skjelvet. Tusenvis av liv har likevel gått tapt i katastrofen på grunn av de vanskelige forholdene etter jordskjelvet, sier Solheim. 

Norske penger er allerede benyttet gjennom Norges Røde Kors, som i flere år har samarbeidet med Kinas Røde Kors, blant annet i de rammede områdene. 

- Vi er innstilt på å øke den norske støtten til dette samarbeidet, sier Solheim.  

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Hilde Klemetsdal (UD), mobil: 916 50 528.