Historisk arkiv

10 millioner til forskning på arktiske marine organismer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag lanserer fiskeri- og kystminister Helga Pedersen regjeringens nasjonale strategi for marin bioprospektering i Tromsø. – Nå legger vi grunnlaget for en stor verdiskapningsvisjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Satsingen på forskning og verdiskaping basert på havets ressurser står sentralt i regjeringens nordområdesatsing.

Utenriksdepartementet har bevilget 10 millioner kroner fra kunnskapsprogrammet Barents 2020 til Norges Forskningsråds arbeid med å skape aktivitet innenfor marin bioprospektering i nordområdene.

- Vi håper satsingen vil bidra til ny kunnskap, arbeidsplasser og verdiskaping i nordområdene. Bevilgningen er et eksempel på at Barents 2020-midlene stimulerer til aktivitet i nordområdene, sier utenriksminister Støre og peker spesielt på at dette er i tråd med målene regjeringen har nedfelt i nordområdestrategien.

I de store havområdene Norge forvalter eksisterer det trolig mer enn 10 000 arter som er lite forsket på. De arktiske havområdene i nord er spesielt interessante å utforske fordi organismene som lever her under ekstreme forhold gjerne utvikler spesielle systemer for å overleve. Disse kan danne grunnlag for utvikling av nye produkter innenfor en rekke områder, blant annet medisin, prosessindustri, mat og biobrensel.

I mars i år la regjeringen fram ”Nye byggesteiner i nord” som representerte neste trinn i nordområdestrategien. I rapporten heter det at regjeringen vil etablere en nasjonal strategi for marin bioprospektering. Strategien er utarbeidet av Fiskeri- og kystdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Utenriksdepartementet.

Nasjonal strategi 2009: Marin bioprospektering – en kilde til ny og bærekraftig verdiskaping