Historisk arkiv

Statssekretær Gulbrandsen besøker Guatemala, Nicaragua og Cuba

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

Statssekretær for utviklingssamarbeid, Håkon A. Gulbrandsen, besøker Guatemala, Nicaragua og Cuba 20.-26. januar 2009. Representanter fra norsk næringsliv deltar på deler av reisen.

Statssekretær for utviklingssamarbeid, Håkon A. Gulbrandsen, besøker Guatemala, Nicaragua og Cuba 20.-26. januar 2009. Representanter fra norsk næringsliv deltar på deler av reisen. 

Første stopp er Guatemala, hvor Norge i en årrekke har vært engasjert i fredsprosessen. Foruten møter med myndighetene i hovedstaden, vil statssekretæren besøke mayaene ved Atitlan-sjøen. Norge og norske organisasjoner og kommuner har vært engasjert i urfolksspørsmål i Guatemala i 25 år. Besøket vil blant annet bli benyttet til å undertegne en ny avtale om norsk bistand til å fremme mayaenes rettigheter. Gulbrandsen vil også møte fredsprisvinner Rigoberta Menchu. 

I Nicaragua (22.-23. januar) ønsker statssekretæren å få et førstehåndsinntrykk av den politiske situasjonen og vurdere Norges bistand i lys av dette. Gulbrandsen vil også besøke et krisesenter for kvinner som Norge har finansiert.  

I begge landene ønsker statssekretæren å se på muligheten for økt støtte til aktiviteter innenfor ren energi/vannkraft.. Han vil møte miljøministere og energiministere i både Guatemala og Nicaragua og introdusere dem for en delegasjon på 10-12 norske næringslivsrepresentanter (bl.a. fra kraftselskaper fra Bergen og Trøndelag).  

På Cuba (25.-26. januar) vil Gulbrandsen diskutere muligheten for et norsk-kubansk samarbeid om naturkatastrofeberedskap. Cuba har lang erfaring med bl.a. effektive evakueringer i forbindelse med naturkatastrofer. Statssekretæren vil besøke Pinar del Rio, et av områdene som ble ødelagt av orkanene Gustav og Ike i 2008, og få et nærmere innblikk i gjenoppbyggingsarbeidet. 

Redaksjoner som er interessert i mer informasjon om besøket, eventuelt med tanke på å delta på reisen, bes ta kontakt med: 

Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, e-post: weh@mfa.no, mobil 994 09 323.