Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Norge oppfordrer Israel til å omgjøre godkjenningen av nye boliger i Øst-Jerusalem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Jeg oppfordrer Israel til å omgjøre beslutningen om å bygge nye boliger i Øst-Jerusalem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. – Israels bygging på okkupert område er en av de største truslene mot fredsforhandlingene, sier Støre.

Israelske myndigheter offentliggjorde 15. oktober at de hadde godkjent planer for bygging av 238 nye boliger i to israelske bosettinger i Øst-Jerusalem. Beslutningen kommer på et kritisk tidspunkt for fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne.

De USA-ledede fredsforhandlingene mellom Israel og PLO har stoppet opp etter at Israel 26. september besluttet å ikke forlenge sitt vedtak om stans i bygging i bosettingene på okkupert område. Palestinernes president, Mahmoud Abbas, har krevd stans i byggingen i bosettingene for å fortsette i fredsforhandlingene.

– Norge anser, i likhet med FNs sikkerhetsråd, Israels anneksjon av Øst-Jerusalem som ulovlig, sier Støre. – Det er ikke akseptabelt at den israelske regjeringen på denne måten undergraver mulighetene for en tostatsløsning, sier Støre.