Historisk arkiv

Palestinsk statsdannelse klar i nær fremtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Utviklingen er kommet så langt at Verdensbanken nå fastslår at palestinske myndigheter er rede til å etablere en stat i nær fremtid, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) stadfestet i dag sin støtte til det palestinske regjeringsprogrammet for å etablere en palestinsk stat i løpet av 2011.

Dagens giverlandsmøte rapporterte om vedvarende økonomisk vekst i det palestinske området og ytterligere fremgang i arbeidet med å bygge en palestinsk stat.

- Utviklingen er kommet så langt at Verdensbanken nå fastslår at palestinske myndigheter er rede til å etablere en stat i nær fremtid, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Imidlertid gjenstår viktige utfordringer. Begrenset palestinsk adgang til markeder og områder på Vestbredden under direkte israelsk kontroll, inkludert Øst-Jerusalem, er et hovedhinder for fortsatt vekst i palestinsk økonomi.
 
– Dersom en palestinsk stat skal kunne bryte ut av sin bistandsavhengighet og bli bærekraftig, må den få større politisk og økonomisk handlingsrom, sier Støre.

AHLC-møtet fant sted i forkant av dagens møte mellom Midtøsten-kvartetten og arabiske land, der utenriksministeren er invitert til å delta i kraft av sin rolle som formann for giverlandsgruppen.

– AHLCs oppgave er direkte knyttet til målet om å sluttføre fredsprosessen ved å støtte opp under arbeidet for en varig tostatsløsning, sier Støre.

Dagens giverlandsmøte brakte palestinernes statsminister Salam Fayyad og Israels viseutenriksminister Danny Ayalon sammen med representanter fra sentrale giverland og Kvartettens utsending Tony Blair. Tilstede var også USAs fredsutsending George Mitchell som orienterte om status i den politiske forhandlingsprosessen.