Historisk arkiv

Marokkos valg et viktig skritt mot demokratisering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Parlamentsvalget i Marokko er et viktig skritt i landets demokratiseringsprosess. Det er gledelig at valget ble gjennomført på en fredelig og gjennomsiktig måte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Den nylige grunnlovsreformen i landet styrker menneskerettighetene, og har gitt større makt til parlamentet og statsministeren. I valget som fant sted sist fredag ligger det an til at 65 av 395 seter i parlamentet går til kvinner. Lederen for det moderate islamistiske Partiet for rettferdighet og utvikling (PJD), Abdelilah Benkirane, ble tirsdag utnevnt til statsminister, og vil etter alt å dømme danne en samlingsregjering i løpet av kort tid.

- Det nye parlamentet og regjeringen som vil utgå fra dette, får en viktig rolle i oppfølgingen av de omfattende politiske, økonomiske og sosiale reformene som er igangsatt i Marokko. Det er særlig viktig at kvinner og unge inkluderes i denne prosessen. Norge vil bidra til å understøtte landets reformer i dialog med landets myndigheter og sivile samfunn, sier utenriksministeren.