Historisk arkiv

Sikkerhetsrådet må hindre maktvakuum i Libya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Et sammenbrudd i Libya kan skape et farlig maktvakuum i Nord-Afrika. Jeg har oppfordret Sikkerhetsrådet til å tenke gjennom hvordan man kan intervenere for å bidra til stabilitet, respekt for menneskerettigheter og demokrati, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Et sammenbrudd i Libya kan skape et farlig maktvakuum i Nord-Afrika. Det er en utfordring det internasjonale samfunnet må møte og jeg har oppfordret Sikkerhetsrådet til å tenke gjennom hvordan man kan intervenere for å bidra til stabilitet, respekt for menneskerettigheter og demokrati, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Utenriksministeren deltok i dag ved åpningen av FNs menneskerettighetsråds hovedsesjon i Genève. – Den alvorlige situasjonen i Libya var en av hovedsakene i møtet og i mine bilaterale samtaler, sier Støre. Et nært tilknyttet tema var også den utsatte situasjonen for menneskerettighetsforkjempere verden over. 

Før helgen vedtok Menneskerettighetsrådet en resolusjon som fordømmer de libyske myndighetenes grove og systematiske brudd på menneskerettighetene og tok til orde for en uavhengig gransking av bruddene. – Jeg håper FNs generalforsamling tirsdag vil følge opp den klare anbefalingen fra Genève og vedta å suspendere Libya fra Menneskerettighetsrådet, sier Støre. 

– Hovedbildet etter dagens møte var at det internasjonale samfunnet nå står samlet i sin fordømmelse av Gaddafi-regimets voldsbruk mot sin egen befolkning. I mitt innlegg berømmet jeg blant annet Høykommissæren for menneskerettigheter og FNs generalsekretær for å ha vært svært tydelige i deres forsvar av menneskerettighetene, spesielt i tilknytning til den aktuelle situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika, sier Støre. 

Utenriksministeren hadde mandag en rekke samtaler med andre utenriksministere og nøkkelpersoner i margen av dagens møte, blant annet med USAs utenriksminister Hillary Clinton og EUs høyrepresentant Cathrine Ashton, Sør-Afrikas utenriksminister Maite Nkoana-Mashabane, Australias utenriksminister Kevin Rudd og FNs høykommissær for flyktninger Antonio Guterres. 

Mandag startet Menneskerettighetsrådets hovedsesjon der Norge er et av 47 medlemsland. De tre første dagene vil utenriksministre og statsledere fra en rekke land delta. Menneskerettighetsrådet møtes til hovedsesjon tre ganger i året. I løpet av hovedsesjonen vil det bli lagt fram 27 ulike resolusjoner. Norge leder i år arbeidet med å sikre støtte til et nytt treårig mandat for FNs spesialrapportør for beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere.