Historisk arkiv

Norge tar avstand fra volden mot demonstranter i Egypt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge tar avstand fra egyptiske sikkerhetsstyrkers håndtering av de seneste dagenes folkelige protester, og beklager på det sterkeste det høye antallet drepte og sårede demonstranter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Minst 20 demonstranter skal være drept og flere hundre såret i harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Kairo siden lørdag. Demonstrantene krever snarlig overgang til demokrati og mindre innblanding i den politiske prosessen fra de militære overgangsmyndighetenes side. 

- Egypt er i en svært krevende fase i sin historie, og jeg forventer at myndighetene er seg sitt ansvar bevisst. Lov og orden må opprettholdes samtidig som menneskerettighetene respekteres. Overdreven voldsbruk bidrar ikke til demokratisk utvikling og vanskeliggjør de nødvendige forberedelsene til valgene i Egypt, understreker Støre.  

- Jeg vil oppfordre de militære myndighetene til å lytte til det egyptiske folkets krav om reell demokratisering. Et demokratisk Egypt vil tjene som eksempel for hele den arabiske verden, og derfor er det nært forestående parlamentsvalget av historisk betydning, avslutter utenriksministeren.