Historisk arkiv

Norge bekymret over utviklingen i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fordømmer den sudanske hærens bombing av flyktningeleiren i Yida i Sør-Sudan, og oppfordrer partene til å møtes ved forhandlingsbordet for å finne en politisk løsning på konflikten i Sør-Kordofan og Blånilen.

- Jeg er sterkt bekymret over siste dagers utvikling i Sudan og Sør-Sudan. Bombingen av sivile og av humanitære hjelpearbeidere er en uakseptabel handling, og de skyldige må stilles til ansvar, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Det er rundt 20.000 flyktninger i leiren som nå har blitt bombet. Flyktningene har rømt fra kampene i den sudanske delstaten Sør-Kordofan. Internasjonale hjelpeorganisasjoner og FN-ansatte befinner seg også i leiren hvor de forsyner flyktningene med mat og annen nødvendig hjelp.

- Nå må partene sette seg ved forhandlingsbordet og finne en politisk løsning på konflikten i Sør-Kordofan og Blånilen. Regjeringen i Khartoum må også umiddelbart slippe til FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner. De kan bidra til å hjelpe folk i konfliktområdene, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Angrepet på flyktningleiren i Yida følger i kjølvannet av den sudanske hærens bombing av mål nær den internasjonale grensen mellom Sudan og Sør-Sudan tidligere denne uken.

Situasjonen i grenseområdet har vært spent i flere måneder.  Regjeringen i Khartoum anklager Sør-Sudan for å støtte opprørerne i Sør-Kordofan og Blånilen med våpen og forsyninger. De siste dagers angrep øker derfor sterkt faren for direkte væpnete konfrontasjoner mellom Sudan og Sør-Sudan.

- Norge ber om at den sudanske regjeringen øyeblikkelig stanser bombingen, som bare kan oppfattes som en provokasjon. Vi ber også om at den sør-sudanske regjeringen viser tilbakeholdenhet i reaksjonen på det siste angrepet for ikke ytterligere å eskalere konflikten. Begge stater må overholde inngåtte avtaler og respektere hverandres suverenitet. Konflikten i Sør-Kordofan og Blånilen er en intern konflikt og Sør-Sudan må avstå fra å støtte opprørerne i deres kamp mot regjeringen i Khartoum, sier Støre.