Historisk arkiv

Alvorlig situasjon i Øst-Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Jeg er dypt bekymret over opptrappingen av konflikten i Øst-Kongo og meldingene om at opprørsgruppen M23 har tatt kontroll over Goma, provinshovedstaden i Nord-Kivu. Norge fordømmer M23s angrep på sivilbefolkningen og på FNs fredsoperasjon, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Jeg er dypt bekymret over opptrappingen av konflikten i Øst-Kongo og meldingene om at opprørsgruppen M23 har tatt kontroll over Goma, provinshovedstaden i Nord-Kivu. Norge fordømmer M23s angrep på sivilbefolkningen og på FNs fredsoperasjon, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Indikasjonene på at naboland kan være innblandet i konflikten er særlig bekymringsfull. Det hviler et ansvar på alle aktører i regionen for å bidra til fred og stabilitet, sier utenriksminister Eide.

Folk flykter i tusenvis både fra Goma og fra de store flyktningeleirene i Øst-Kongo. De humanitære konsekvensene for sivilbefolkningen er alvorlige, og situasjonen forverres ytterligere av at de humanitære organisasjonene og FN-operasjonen i DR Kongo, Monusco, har måttet evakuere alt sivilt personell fra Goma. Monuscos hovedoppgave er nå å bistå kongolesiske myndigheter med å beskytte sivilbefolkningen, noe som er svært krevende i den vanskelig og uoversiktlige situasjonen i regionen.