Historisk arkiv

Norge fordømmer drapet på lederen av Røde Halvmåne i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg fordømmer på det sterkeste drapet på generalsekretæren i Syrias Røde Halvmåne, Dr. Abd-al-Razzaq Jbeiro, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre som er meget bekymret for den manglende respekten for organisasjonens innsats.

- Jeg fordømmer på det sterkeste drapet på generalsekretæren i Syrias Røde Halvmåne, Dr. Abd-al-Razzaq Jbeiro. Frivillige i syriske Røde Halvmåne gir livreddende førstehjelp til sårede og skadde på en upartisk og nøytral måte. Jeg er svært bekymret for manglende respekt for deres innsats. Norge krever at alle partene i konflikten i Syria respekterer humanitært personell og ivaretar deres sikkerhet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Dr Jbeiro ble drept mens han var i en bil tydelig merket med Røde Halvmåne-emblemet. Han var en av mange syrere som med fare for liv og helse daglig hjelper medborgere i nød og redder liv.  

Den stadig mer kritiske situasjonen som hersker i Syria gjør humanitær tilgang til en absolutt nødvendighet. Syriske Røde Halvmåne er en av svært få hjelpeorganisasjoner som har kunnet gjøre en livreddende innsats all den tid syriske myndigheter kun gir svært begrenset handlingsrom for andre hjelpeorganisasjoner. Syriske Røde Halvmåne har det siste året hatt stor pågang av nye frivillige – både kvinner og menn. 

Trusler og angrep mot humanitære hjelpearbeidere og deres innsats er et økende problem. Den internasjonale røde korskomiteen har nylig dokumentert 644 voldelige hendelser mot helsearbeidere og helseinstallasjoner i 16 land over en toårsperiode. Bruk av våpen, ødeleggelse av ambulanser, kidnapping og drap av helsepersonell er noen av hendelsene som nevnes i rapporten ”Health Care in Danger".