Historisk arkiv

Norge bekymret over voldsbruk på Gaza-stripen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Den økende voldsbruken sør i Israel og på Gaza-stripen er svært bekymringsfull og jeg oppfordrer alle parter til å avstå fra nye voldshandlinger, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

I løpet av helgen er det blitt avfyrt et stort antall raketter fra Gaza mot israelske mål. Det israelske luftforsvaret har gjennomført en rekke angrep mot Gaza. Det er meldt om flere sårede og drepte som følge av aksjonene.

- Israel har rett til å leve innenfor trygge rammer og til å forsvare eget land og befolkning. Rakettangrepene mot det sørlige Israel er helt uakseptable. Samtidig må mottiltak være proposjonale og skille mellom stridende og sivile.  Nå må begge parter avstå fra ytterligere eskalering slik at voldspiralen stanses og  ikke flere menneskeliv går tapt. Hendelsene er dypt tragiske for alle dem som er rammet. Slike hendelser er også ødeleggende for muligheten til å finne en varig løsning på utestående politiske spørsmål mellom israelere og palestinere. Norge støtter det egyptiske arbeidet om å få til en våpenhvile, sier Eide.