Historisk arkiv

Nytt håp om varig løsning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den internasjonale giverlandsgruppen for Palestina gir sterk støtte til de nye forhandlingene mellom israelerne og palestinerne, 20 år etter Oslo-avtalen. - Giverne vil bidra, men palestinske og israelske ledere har ansvaret for at denne muligheten ikke går fra oss, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Arabisk versjon av pressemeldingen

Den internasjonale giverlandsgruppen for Palestina gir sterk støtte til de nye forhandlingene mellom israelerne og palestinerne, 20 år etter Oslo-avtalen.  - Giverne vil bidra, men palestinske og israelske ledere har ansvaret for at denne muligheten ikke går fra oss, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Utenriksminister Eide ledet onsdag 25. september giverlandsmøtet for Palestina (AHLC) i New York. FNs generalsekretær Ban Ki-moon var vertskap for møtet og partene var representert ved den palestinske statsministeren Rami Hamdallah og den israelske ministeren Yuval Steinitz. 

- Det er svært gode nyheter at det nå igjen pågår en politisk prosess. Samtidig vet vi at det blir krevende å finne frem til en løsning. President Abbas og statsminister Netanyahu har tatt modige skritt. Tiden er i ferd med å renne ut for tostatsløsningen. Derfor må alle bidra for at dette forsøket lykkes, sier utenriksminister Eide.

På givermøtet for Palestina orienterte den amerikanske utenriksministeren John Kerry om status i fredssamtalene. EUs høyrepresentant Catherine Ashton, kvartettrepresentant Tony Blair og en lang rekke ministre fra de andre giverlandene ga sin støtte til den pågående prosessen. 

Lettelser i stengningsregimet i området okkupert av Israel, palestinsk statsbygging, privat sektor-drevet økonomisk vekst og en politisk løsning på konflikten må ses i sammenheng. Møtet understreket betydningen av fremgang langs alle sporene. 

- En fredsavtale vil være i både Israel og Palestinas kjerneinteresser. Giverne er beredt til å yte en ekstra innsats for å støtte den politiske prosessen. Men dersom partene ikke blir enige denne gangen, kan ikke giverne fortsette som før. Dette er også partene klar over, sier Eide.