Historisk arkiv

Fordømmer angrep på våpeninspektørene i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs våpeninspektører ble i dag beskutt under arbeidet med å verifisere påstandene om bruk av kjemiske stridsmidler i utkanten av Damaskus.

- Det er avgjørende viktig at FNs våpeninspektører settes i stand til å bringe klarhet i hva som er skjedd, og hvem som har stått bak bruken av kjemiske våpen. Jeg fordømmer angrepene på våpeninspektørene på det sterkeste. Alle parter er ansvarlige for inspektørenes sikkerhet, men et særlig ansvar hviler på det syriske regimet som i størst grad har evne til å beskytte inspektørene der de befinner seg, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

FN har sendt et team bestående av eksperter fra kjemivåpenorganisasjonen OPCW og Verdens helseorganisasjon til Syria for å undersøke rapportene om angrep med kjemiske stridsmidler i en forstad til Damaskus i forrige uke. Ekspertenes arbeid er blitt forsinket av tidkrevende avklaringer – ikke minst med syriske myndigheter - om rammeverket for oppdraget.

- Bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse,  uavhengig av hvem som har brukt de ulovlige stridsmidlene. Dette må få konsekvenser for dem som er ansvarlige. Forsøk på å hindre våpeninspektørene å utføre sitt oppdrag viser at de som står bak angrepet er redd konsekvensene, sier utenriksministeren.

FNs sikkerhetsråd har ikke klart å samle seg om en felles holdning til situasjonen i Syria, heller ikke når det gjelder å henvise konflikten til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. - Utviklingen er kommet forbi det verdenssamfunnet kan og skal akseptere. Medlemmene i Sikkerhetsrådet må nå vise felles ansvar, sier Eide.