Historisk arkiv

Norge fordømmer angrepene mot demonstrantene i Kairo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fordømmer den uforholdsmessige voldsbruken mot demonstranter i Egypt. Jeg har i dag snakket med Egypts midlertidige statsminister Hazem el-Beblawi. Mitt budskap var at alt må gjøres for å unngå et blodbad, at sikkerhetsstyrkene må forholde seg til internasjonale menneskerettighets-forpliktelser, og at alle parter nå må vise tilbakeholdenhet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Det egyptiske folk har en selvfølgelig rett til fredelige demonstrasjoner. Regimet, sikkerhetsstyrkene og de militære lederne har nå et stort ansvar for å unngå en ytterligere forverring av situasjonen, sier utenriksminister Eide.

Det rapporteres om at sikkerhetstyrkene har gått til angrep med pansrede kjøretøyer, militære bulldozere og skarpe skudd på demonstrantene som over lengre tid har forskanset seg på to sentrale plasser i Kairo. Demonstrantene protesterte mot at hæren avsatte og arresterte president Mursi 3. juli, og innsatte en ny president og regjering.

- Voldsbruken mot sivile demonstranter gjør Egypts vei mot demokrati mye vanskeligere. En opptrapping av konflikten løser ingen av Egypts problemer. Skal Egypt lykkes, må man få til en bred og inkluderende politisk prosess. Det er behov for en troverdig undersøkelse av dagens hendelser i Kairo. Jeg er glad for at den egyptiske statsministeren i vår samtale åpnet for å slippe til uavhengige menneskerettighets-representanter for å gjøre en slik gransking.

Utenriksdepartementet frøs før sommeren eksportlisenser for forsvarsmateriell til Egypt på grunn av den alvorlige situasjonen i landet. Egypt har tidligere kunnet motta enkelte typer forsvarsmateriell fra Norge.

- Jeg blir stadig mer bekymret for de militære ledernes hensikter og vilje til forsoning og gjenoppretting av demokratiet. Den negative utviklingen i Egypt er uforenlig med norske betingelser for eksport av forsvarsmateriell. Det gjør at vi nå vil kansellere de eksportlisensene for forsvarsmateriell som før sommeren ble frosset i påvente av utviklingen i landet, sier Eide.