Historisk arkiv

En palestinsk stat på vent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Etter 20 år med støtte fra giverland som Norge er palestinske institusjoner sterke nok til å styre sin egen stat. Dagens møte utløste økte bidrag fra giverne. Men uten en troverdig politisk prosess mot en tostatsløsning blir det stadig mer krevende for giverlandsgruppen å fortsette som før, sa utenriksminister Espen Barth Eide under møtet i giverlandsgruppen for Palestina i Brussel.

 - Etter 20 år med støtte fra giverland som Norge er palestinske institusjoner sterke nok til å styre sin egen stat. Dagens møte utløste økte bidrag fra giverne. Men uten en troverdig politisk prosess mot en tostatsløsning blir det stadig mer krevende for giverlandsgruppen å fortsette som før, sier utenriksminister Espen Barth Eide som i dag ledet møtet i giverlandsgruppen for Palestina i Brussel.

Vertskap for møtet var EUs høyrepresentant for utenrikssaker Catherine Ashton. Den palestinske delegasjonen var ledet av statsminister Salam Fayyad.

To år etter at giverne konkluderte med at palestinerne har gode nok institusjoner til å kunne styre seg selv, er situasjonen alvorlig. Finansielle utfordringer i Palestina truer med å undergrave palestinske statsinstitusjoner og fredsprosessen står i stampe.

- Møtet viser at det internasjonale samfunnet fortsatt står samlet om å bygge den palestinske staten. Det var bred enighet om de politiske vurderingene og forståelsen av utfordringene. Til sammen vil budsjettstøtten for i år gå betydelig opp, og det ser ut til at bidragene vil dekke budsjettunderskuddet på 1,2 milliarder dollar. Dette er betydelig bedre enn i 2012, sier Eide.

Samtidig var giverne enige om at de økonomiske problemene Palestina opplever ikke kan løses av bistand. Den finansielle krisen skyldes en kombinasjon av okkupasjonens virkninger, uregelmessige overføringer av palestinske toll- og avgiftsinntekter fra Israel og lavere vekst i palestinsk økonomi.

- Giverne viser at de stiller opp for å dekke årets budsjett underskudd, men bærekraftig vekst i økonomien er kun mulig dersom Israel opphever sine begrensninger på palestinsk eksport og bevegelsesfrihet. Den israelske okkupasjonen svekker privat sektors rammevilkår og konkurransedyktighet, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

- Palestinerne på sin side må fortsette sitt arbeid med å bygge en åpen, moderne og effektiv stat, sier Eide.

- Innsatsen for å løse de akutte økonomiske utfordringene i Palestina er viktig, men gir likevel kun mening innenfor rammen av en framforhandlet tostatsløsning. Giverlandsgruppen har bidratt til å bygge gode palestinske institusjoner, men vi må overveie seriøst om arbeidet kan fortsette som før hvis ikke partene bidrar til fremgang i den politiske prosessen mot en selvstendig palestinsk stat, sier Eide.

 

Utenriksminister Espen Barth Eide og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Catherine Ashton, før møtet i giverlandsgruppen for Palestina i Brussel 19. mars 2013. Foto: Stian Mathisen, EU-delegasjonen