Historisk arkiv

Evaluering av myndighetenes handtering av terroraksjonen i Algerie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Terrorangrepet mot gassproduksjonsanlegget i In Amenas i januar rystet oss alle. Fem norske statsborgere mistet livet. Angrepet er det største anslaget mot norske interesser i fredstid. Vi har derfor gått grundig gjennom norske myndigheters håndtering av krisen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Ansvaret for håndteringen av selve krisen og terrorangrepet lå hos Algerie. Norske myndigheters hovedoppgave var å bidra til å redde egne borgeres liv og helse. Dette ble blant annet gjort gjennom direkte kontakt med algeriske myndigheter, konkrete tilbud om assistanse til Algerie og nær koordinering med andre lands og Statoils krisehåndteringsapparat.

Utenriksdepartementet (UD) ledet og koordinerte norske myndigheters innsats under krisen. Departementet gjør vanligvis en evaluering av egen krisehåndtering etter større hendelser. På grunn av terrorangrepets omfang ble gjennomgangen utvidet til å gjelde norske myndigheters samlede krisehåndtering. I evalueringsarbeidet har UD vært særlig opptatt av å se på samarbeidet mellom berørte departementer, etater og andre aktører med hensyn til ansvarsfordeling, informasjonsflyt og beslutninger, samt koordinering av den operative innsatsen i Algerie.

Evalueringsrapporten konkluderer med at norske myndigheter håndterte krisen i In Amenas på en god måte. Samtidig peker rapporten på at samarbeidet mellom etater og departementer kan bli bedre innen effektiv ressursutnyttelse, gradert informasjonsutveksling og oppdatert planverk.

- I en krise er det viktig at vi både handler riktig og bruker ressursene våre mest mulig effektivt. Evalueringsrapporten inneholder viktig lærdom som vi vil følge opp både i Utenriksdepartementet og opp mot andre relevante samarbeidspartnere, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Norske myndigheter ser i kjølvannet av Algerie-krisen på mulighetene for å styrke bistanden til norske virksomheter i utlandet i spørsmål av sikkerhetsmessig karakter. Dette arbeidet ledes av Justis- og beredskapsdepartementet.