Historisk arkiv

Norge berømmer Mali for fredelig gjennomføring av presidentvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge berømmer befolkningen i Mali for fredelig gjennomføring av første runde i presidentvalget. Etter en konfliktfylt periode er det stort behov for å få et stabilt styresett som kan sikre videre utvikling.

Norge og internasjonale observatører melder at stemmegivningen 28. juli gikk fredelig for seg. Norge har bidratt med 40 millioner kroner til avviklingen av valget gjennom FN.

- Folket i Mali fortjener en regjering med større legitimitet til å drive forsoningsarbeid mellom nord og sør. Det er svært positivt at stemmegivningen har gått rolig for seg og at deltakelsen var rekordhøy. Samtidig har det vært klare mangler ved valget, blant annet at mange mennesker på flukt ikke har fått avgitt stemme. Videre nå, er det viktig at opptellingen gjennomføres på en slik måte at valgresultatet respekteres, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Opptellingen av stemmer skal være ferdig senest fredag. Da blir det klart om én av de 28 presidentkandidatene har fått mer enn 50 prosent av stemmene og kan utropes som vinner uten at det blir en ny valgomgang. Internasjonale og maliske observatører er blitt utplassert i de aller fleste valgdistrikter, men trusler fra islamister i den nordøstlige Kidal-regionen gjorde det umulig for internasjonale valgobservatører å følge valget i Nord-Mali.

- Mali har en lang vei å gå. Samtidig er en pålitelig gjennomføring av presidentvalget et viktig skritt i riktig retning. Norge støtter Mali på veien videre ved blant annet å sende offiserer og politifolk til FN-styrken i landet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Norge har vedtatt å sende inntil 20 offiserer til FNs fredsbevarende styrke i Mali (Minusma) for å bidra til stabilisering av landet. Norge har satt av rundt 80 millioner kroner til bistand til Mali for i år, som en del av en betydelig norsk bistandsinnsats i Sahel-regionen.