Historisk arkiv

Utenriksminister Eide gjenåpnet Sikkerhetsrådssalen i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Sikkerhetsrådssalen var en gave fra Norge til FN i 1952. Jeg er glad for at Norge har tatt ansvar for oppussingen av det som kan kalles «verdens viktigste rom», sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Sikkerhetsrådssalen var en gave fra Norge til FN i 1952. Jeg er glad for at Norge har tatt ansvar for oppussingen av det som kan kalles «verdens viktigste rom»,  sier utenriksminister Espen Barth Eide.  

Sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon gjenåpnet Eide Sikkerhetsrådssalen tirsdag kveld i New York.

- Norges ambisjon var å gi en sal som kunne inspirere til det som er kjernen av FNs mandat, å skape fred og sikkerhet. Historien etter 1945 viser at krig mellom stater har vært unntaket, og den opprinnelige visjonen om mellomstatlig fred dermed i stor grad har blitt en realitet. Samtidig ser vi en rekke utfordringer for dagens sikkerhetsråd. Konflikter innad i land har økt, nye skkerhetstrusler har oppstått og maktforholdene i verden er i rask endring. Sikkerhetsrådet må ta opp i seg disse endringene for å beholde legitimitet. Blant annet må de nye maktene bli bedre representert, sier utenriksminister Eide. 

FNs sikkerhetsrådssal
Sikkerhetsrådssalen i ny drakt - etter tre års restaureringsarbeid. (Foto: UD)

Renovasjonen av salen har tatt tre år, gammel asbest er fjernet, ny ventilasjon er installert og rommet har er tilrettelagt for ny kommunikasjonsteknologi. Norge har bidratt med 8,2 millioner dollar til oppussing av hele FNs hovedkvarter. Deler av dette har gått til Sikkerhetsrådssalen. 

- Arkitekten bak Sikkerhetsrådssalen, Arnstein Arneberg, forestilte seg et design som kunne tåle tidens tann. Da FN skulle renovere sitt hovedkvarter i New York ble Sikkerhetsrådssalen renovert nøyaktig slik det fremstod i 1952, en bekreftelse på at Arnebergs ønske har gått i oppfyllelse. Mange av elementene fra Sikkerhetsrådssalen bringer tankene hen til utsmykningen av Oslo Rådhus, stedet der Nobels fredspris deles ut, sier Eide. 

Generalsekretær Ban takket Norge for bidraget og oppfordret verdens land til å la seg inspirere av det vakre rommet i arbeidet for fred.

****