Historisk arkiv

Norge fordømmer angrepene på religiøse institusjoner i Egypt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er sjokkert over det store omfanget av kirkebranner som har funnet sted den siste uka i Egypt. Norge fordømmer disse voldshandlingene. Alle politiske krefter i Egypt må nå ta klar og utvetydig avstand fra kirkebranner og angrep på kristne eiendommer, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Kristne og muslimer i Egypt rettet i går en felles appell til egyptiske myndigheter om styrking av sikkerhetstiltak for å beskytte kirker og andre religiøse institusjoner. Fellesappellen ble fremmet gjennom orgnisasjonen "Det egyptiske familiehjem". Organisasjonen er opprettet av den koptiske kirken og det høyere islamske lærestedet Al Azhar i Kairo.

- Norge stiller seg fullt og helt bak denne henstillingen. Jeg har stor forståelse for at mange kristne i Egypt nå føler seg truet. Egyptiske myndigheter har ansvaret for sikkerheten ved landets religiøse institusjoner, sier Eide.

- Retten til fri religionsutøvelse er en grunnleggende menneskerettighet. Jeg forventer at egyptiske myndigheter iverksetter nødvendige tiltak for å sikre gudshus og andre religiøse eiendommer, sier utenriksministeren.