Historisk arkiv

Uregelmessigheter preget valget i Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er glad for at valget i Zimbabwe gikk fredelig for seg, til forskjell fra forrige valg i 2008. Dette er et framskritt. Men dessverre tyder mye på at valget var så preget av uregelmessigheter at det neppe kan kalles rettferdig og åpent, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Valg av president og nasjonalforsamling i Zimbabwe ble gjennomført 31. juli. I går kom resultatet. Ifølge den nasjonale valgkommisjonen skal sittende president Robert Mugabe (ZANU-PF) ha fått 61 % av stemmene i presidentvalget, mens statsminister Tsvangirai (MDC-T) skal ha fått 34 %. I parlamentsvalget skal ZANU-PF ha fått 196 av 270 representanter.

Valgobservatørene fra Den afrikanske union (AU) og Southern African Development Community (SADC) har påpekt en rekke alvorlige svakheter. Velgermanntallet ble ikke lagt frem offentlig før valget, mange i byene hadde ikke praktisk mulighet til å registrere seg, og på valgdagen ble mange avvist der de møtte opp, noe som kan tyde på at manntallet inneholdt feil. Det ble trykket 35 % flere stemmesedler enn det var velgere. I strid med loven var statlig media ensidig i favør av ZANU-PF.

- Det hardt prøvde folket i Zimbabwe fortjener et bedre liv etter mange år preget av usikkerhet og fattigdom. Med alle disse svakhetene er det dessverre vanskelig å se at valget gir uttrykk for folkets frie vilje, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

De afrikanske observatørene har foreløpig ikke avgitt sin endelige rapport. MDC-T vil vurdere å gå rettens vei for å kreve omvalg.

- Vi avventer nå utfallet av disse prosessene, som også vil være med på å bestemme hvilket forhold Norge skal ha til Zimbabwe i årene framover. Fra norsk side legger vi stor vekt på at land vi skal samarbeid med må vise ekte vilje til å fremme demokrati og menneskerettigheter, sier Barth Eide.