Historisk arkiv

Brenningen av ambassaden i Damaskus. Regjeringens oppfølging overfor Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministerens svarbrev av 07.03.06 til stortingsrepresentant Erna Solberg (H). (08.03.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Brenningen av ambassaden i Damaskus. Regjeringens oppfølging overfor Syrias regjering.

Brev til Erna Solberg, Høyres Stortingsgruppe, 07.03.06

Jeg viser til ditt brev av 3. mars vedrørende regjeringens oppfølging overfor Syrias regjering i forbindelse med brenningen av den norske ambassaden i Damaskus, og har følgende svar på spørsmålene.

1. Får Norge full erstatning fra syriske myndigheter for angrepet?

Samme kveld som ambassaden ble angrepet (lørdag 4. februar) tok jeg kontakt med Syrias utenriksminister al Sharaa. Jeg ga uttrykk for den norske regjeringens sterkeste protest, og at Norge holdt Syrias regjering ansvarlig for skadene.

Norske myndigheter leverte den 6. februar en protestnote til Syria, hvor anslaget mot ambassaden på det sterkeste ble fordømt. Syria ble holdt ansvarlig for brudd på plikten til beskyttelse av fremmede diplomatiske stasjoner i henhold til Wienkonvensjonen om diplomatisk samkvem, og Norge varslet at Syria ville bli holdt erstatningsansvarlig for de påførte skader i forbindelse med anslaget.

Når det gjelder erstatningskravet, er det en tidkrevende prosess å skaffe seg oversikt over alle påførte skader og anslå verdien av dem. Dette arbeider vi med, og det tas sikte på snarlig overlevering av det norske erstatningskravet til syriske myndigheter. Vårt krav vil være full erstatning for skadene.

2. Hva er resultatet i FN etter at Regjeringen tok opp saken der?

Statsministeren tok opp med FNs generalsekretær angrepet på ambassaden kort tid etter at det hadde skjedd. I henhold til FNs Generalforsamlings resolusjon 59/37 er det i FN lagt opp til en rapporteringsordning ved angrep mot diplomatiske og konsulære stasjoner. Syria rapporterte ambassadeanslagene i Damaskus til FN, ved note av 14. februar. Fra norsk side er arbeidet med innrapporteringen i gang, og dette ses i sammenheng med erstatningskravet overfor syriske myndigheter. Vi har holdt løpende kontakt med FNs generalsekretær om denne saken. Jeg drøftet den senest med ham i Paris i forrige uke. Han ga da klar støtte til vårt krav om full erstatning fra syriske myndigheter. Jeg kan også nevne at spørsmålet opptar andre lands myndigheter. Det ble bl.a. tatt opp med meg av president Chirac under mitt besøk til Paris i forrige uke.

3. Hva har syriske myndigheter gjort for å rette opp forholdet til Norge, og sørge for at et slikt angrep ikke vil skje igjen?

Utenriksminister al Sharaa beklaget som nevnt overfor meg det som hadde skjedd i en telefonsamtale rett etter angrepet. Han sa også at man fra syrisk side ville finne dem som stod bak og rettsforfølge dem. Vi har for øvrig fått forsikringer om at den norske ambassadens sikkerhet vil bli ivaretatt fullt ut. Syria har også gitt uttrykk for ønske om å gjenopprette forholdet til Norge etter anslaget mot ambassaden. Jeg vil understreke at vi stiller oss åpne for dette, men at vi ikke på noen måte vil svekke våre erstatningskrav eller skarpe reaksjon på det inntrufne.

4. Deler Regjeringen den oppfatning at syriske myndigheter var delaktige i angrepet?

Det er vanskelig å si noe kategorisk om dette spørsmålet. Det er grunn til å tro at syriske myndigheter var kjent med demonstrasjonene mot Norges ambassade og med den måten en tilsvarende demonstrasjon utviklet seg ved den danske ambassaden umiddelbart før angrepet på den norske. Det er også klart at de sikringstiltak som ble iverksatt var utilstrekkelige. Det synes klart at myndighetene undervurderte kraften og omfanget i demonstrasjonen, slik at situasjonen kom ut av kontroll og utartet slik den gjorde. Vi kan i dag ikke påvise at syriske myndigheter var direkte delaktige i ugjerningen. Vi vil i det videre følge opp utenriksminister al Shara’s forsikringer om etterforsking og rettsforfølgelse.