Historisk arkiv

Svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) om lobbyvirksomhet i USA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 418 (2005-2006) (07.02.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (FrP) om lobbyvirksomhet i USA.

Stortinget 7. februar 2006

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 418 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten Øyvind Korsberg (FrP):

”I følge DN 21/22 januar 2006 så har det vært en kraftig økning av antall lobbyister i USA de siste årene. I 2004 ble det lobbet for 2,1 mrd dollar. Mange norske selskaper bruker store beløp på lobbyvirksomhet årlig for å ivareta sine interesser. Hvordan ivaretar staten norske interesser og næringer, og hvor mye penger bruker norske myndigheter på lobbyvirksomhet i USA og andre land for å ivareta norske interesser, slik som sel og hvalfangst, samt norske fiskeriinteresser?"

Utenriksministerens svar:

Norske politiske og økonomiske interesser i utlandet ivaretas først og fremst gjennom utenrikstjenestens løpende arbeid. Kontakt med blant annet nasjonale parlamenter, internasjonale og nasjonale organisasjoner tillegges betydelig vekt i denne sammenheng. I all hovedsak er det utenriksstasjonene som står for denne løpende dialogen og fremme av norske interesser og synspunkter.

Bruk av ekstern bistand for kontakt med folkevalgte organer og andre lands forvaltningsapparater vil unntaksvis kunne være aktuelt hvor spesiell ekspertise er påkrevet. Dette behovet må vurderes i lys av kostnadene forbundet ved å kjøpe denne type ekspertise og sakens betydning for norske interesser. Dette gjelder også eventuell bruk av lobbyister.

Norges ambassade i Washington benyttet tidligere advokatbistand til å følge Kongressens arbeid med hvalsaken. En gradvis mindre oppmerksomhet om hvalsaken gjorde det naturlig å avslutte denne avtalen. Det skjedde ved utgangen av 2004 og dette arbeidsområdet er deretter blitt fulgt opp av ambassaden. Ved avtalens avslutning beløp kostnadene seg til USD 2.000 pr. måned.

I fiskerirelaterte saker, og særlig i forbindelse med dumpinganklagene mot norsk oppdrettslaks, har utenriksstasjonene selv hatt som førsteprioritet å være aktive for å formidle norske syn overfor myndigheter i europeiske land for å påvirke beslutningsprosessene.