Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål om menneskerettighetsdialogen med Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har hatt løpende kontakt med Den kinesiske ambassaden i Oslo og gjennom vår egen ambassade i Beijing for å sikre at to representanter fra Amnesty International Norge skal få delta på det 9. Rundebordet om menneskerettigheter i Kina i juni. (02.06.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål fra representanten Høglund (FrP) om Norges menneskerettighetsdialog med Kina

Stortinget, 01. juni 2006

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 941 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten Morten Høglund:
I følge Aftenposten har Kina bestemt at Norge ikke får ha med seg et medlem av Amnesty International i sin delegasjon som skal møte kinesiske myndigheter for å drøfte menneskerettigheter. Hva vil utenriksministeren foreta seg for å hindre at dette skal skje igjen og hvis dette fortsetter, vil det få konsekvenser for Norges menneskerettighetsdialog med Kina?

Utenriksministerens svar:
Utenriksdepartementet har hatt løpende kontakt med Den kinesiske ambassaden i Oslo og gjennom vår egen ambassade i Beijing for å sikre at to representanter fra Amnesty International Norge skal få delta på det 9. Rundebordet om menneskerettigheter i Kina i juni.

Kina har nå valgt å innvilge visum til disse representantene. Dette er gledelig og understreker den betydning både norske og kinesiske myndigheter legger i menneskerettighetsdialogen.

Under årets rundebord deltar over 30 kinesiske og norske institusjoner og organisasjoner. Flertallet av disse er engasjert i prosjektssamarbeid mellom norske og kinesiske fagmiljøer for å oppnå konkrete resultater på menneskerettighetsområdet.

Dette viser at relasjonene med Kina i tillegg til den politiske kontakten også rommer et bredt faglig samarbeid om menneskerettighetsspørsmål.