Historisk arkiv

Utenriksministerens svar på spørsmål om menneskerettighetssituasjonen i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Menneskerettighetssituasjonen i Iran gir grunn til stor uro og utviklingen følges nøye, svarte utenriksminister Støre bl.a. på spørsmål i Stortinget. (19.06.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen (V) om menneskerettighetssituasjonen i Iran

Stortinget, 19. juni 2006

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 1029 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten Anne Margrethe Larsen (V):

Menneskerettighetssituasjonen i Iran gir grunn til stor uro, på grunn av stadig økende antall henrettelser. En politisk fange i Gohar Dasht fengselet har mottatt dødstrusler og ble vist henrettelsesordre satt til 16. mai, 2006. Han støtter en opposisjonell organisasjon som har utført væpnede angrep og skal ha blitt arrestert i 2001. Rettssaken mot ham skal ikke ha vært rettferdig. Vil utenriksministeren snarest rette en appell til Iran om å stanse henrettelser?

Utenriksministerens svar:

Jeg er helt enig med representanten i at menneskerettighetssituasjonen i Iran gir grunn til stor uro. Når det gjelder Regjeringens holdning til dette vil jeg først og fremst vise til interpellasjonsdebatter i Stortinget 25. november 2005, 8. februar 2006 og til svar på andre typer spørsmål fra Stortingets representanter knyttet til utviklingen i Iran.

Representanten viser til fangen Valiollah Feyz Mahdavi som først ble dømt til døden og skulle henrettes 16. mai. Så vidt jeg har brakt på det rene, fra vår ambassade i Teheran og deres kilder, ble dommen senere anket av den dødsdømtes advokat, og deretter har domstolsvesenets leder, Ayatollah Shahroudi, omgjort dødsdommen til livsvarig fengsel. Dette bekreftes av iransk presse og av Amnesty International. Det er ambassadens erfaring at når iransk presse publiserer slike meldinger, er det grunn til å tro at dette medfører riktighet.

Jeg kan for øvrig legge til at fangens advokat er Dadkhah, som er en av de fem advokatene i ”Senter for forsvar av menneskerettighetene” som disse startet sammen med nobelprisvinner Ebadi i 2003.

La meg legge til at Regjeringen følger utviklingen i Iran nøye og med særskilt fokus på menneskerettighetssituasjonen. Vi tar jevnlig opp menneskerettighetsspørsmål i samtaler med iranske myndigheter. Etter mitt syn er det også viktig å samarbeide med nærstående land for å styrke presset mot iranske myndigheter. Vi har ved flere anledninger gitt vår tilslutning til kritiske erklæringer om menneskerettighetssituasjonen fremmet av EU. Norge arbeider også aktivt i andre sammenhenger og vi har vært medforslagsstiller til resolusjonene i FNs generalforsamling om menneskerettighetssituasjonen i Iran. Regjeringen vil fortsette å føre en kritisk dialog med Iran om menneskerettighetenes vilkår i landet.