Historisk arkiv

Svar på spørsmål fra Frp om Taiwan og observatørstatus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Støre har svart på et spørsmål fra stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) om Taiwan og observatørstatus i internasjonale organisasjoner.

Skriftlig spørsmål nr. 1146 (2009 - 2010)

Fra representanten Jørund Rytman (Frp) til utenriksministeren:
Europaparlamentet vedtok 10. mars i år en resolusjon som med overveldende flertall støtter Taiwans deltakelse i Verdens Helseorganisasjon, samt gir sterk tilslutning til at Taiwan gis observatørstatus i relevante internasjonale organisasjoner og aktiviteter slik som FNs klimasekretariat og FNs luftfartsorganisasjon. Hvordan stiller utenriksministeren seg til å innrømme Taiwan en større deltakelse i det internasjonale samfunnet i tråd med uttalelsene fra Europaparlamentet? 

Utenriksministerens svar:
Som nevnt i mine svar på skriftlige spørsmål nr. 580 (2009-2010) og nr. 860 (2009-2010), fører Norge som alle EU-land og det store flertall av verdens land en ett-Kina politikk, hvor Norge anerkjenner Folkerepublikken Kina, som Taiwan folkerettslig sett er en del av.  

Norge – på linje med den politikk som føres av EU – støtter at Taiwan gis anledning til å delta i spesialiserte multilaterale fora hvor dette er hensiktsmessig i et globalt perspektiv og hvor deltakelse ikke forutsetter status som selvstendig stat. Der det forutsettes en status som selvstendig stat, er det Kina som anerkjennes. 

Norges linje til Taiwan-spørsmålet er at dette må løses på fredelig vis gjennom dialog. I likhet med EU støtter Norge den positive prosessen som nå føres mellom de involverte parter.