Historisk arkiv

Åpning av norsk-islandsk handelskammer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støres innledning på Den islandske ambassadøres residens i Oslo 10. mars. (13.03.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Åpning av norsk-islandsk handelskammer

Den islandske ambassadørens residens,
Oslo, 10. mars 2006

Momenter og punkter som grunnlag for innledningen
Sjekkes mot framføring

Kjære utenriksminister Geir (Haarde), ambassadør Stéfan, direktør for handelskammeret, kjære islandske og norske venner,

  • Takke for invitasjon til åpningen av Norsk-islandsk handelskammer.
  • Vi har registrert ”den islandske bølgen” – finansbølgen – i den senere tid. I Norge har vi sett dette gjennom flere oppkjøp i finanssektoren. Modige, unge, innovative, oppfinnsomme og hardt arbeidende islandske entreprenører. Både her og i Danmark, Storbritannia, og andre land. (Kanskje har også den tidligere finansministeren – Geir Haarde – øvd innflytelse på hele denne utviklingen!). Norske aktører har mye å lære av dere. Også viktige kulturinstitusjoner i Norge ledes av islendinger, som Gunnar Kvaran ved Astrup Fearnley – museet her i Oslo. Og islandsk keeper for Vålerenga ( – men i går slapp han inn tre mål!).
  • Næringsfremme et viktig satsningsområde for Utenriksdepartementet og utenrikstjenesten. Her blir handelskammeret en viktig partner som arena for kunnskaps- og erfaringsutveksling – og nettverksbygging. Med økt kunnskap om hverandre, med flere kontakter, legger vi til rette for å styrke handelen og det økonomiske samarbeidet mellom våre to land. – Som er så rikt på alle andre områder også, språklig, kulturelt, ressurser, politisk, og innenfor forskning og utdanning. Jeg vil derfor oppfordre til å bruke denne nye møteplassen til ytterligere å styrke det gode forholdet mellom våre land.
  • Det er lenge siden utenrikspolitikken ble utøvd bare i kontakt mellom stater og myndigheter alene. I dag er næringslivet, internasjonale selskaper, i stor grad aktører som har innvirkning på forholdet mellom nasjoner.
  • Og det gjelder også nasjoners omdømme. Omdømmeutvalgets arbeid avsluttes nå, jeg skal snart ta i mot deres rapport. Blir et viktig arbeidsverktøy.
  • Kollega Geir skal videre til Stavanger i dag og han har med seg en avtale om forsknings- og utdanningssamarbeid som er underskrevet av rektor Kristin Ingólfsdottir ved Háskoli Islands. Avtalen skal også signeres av Rogalandsforskning og Universitetet i Stavanger. Jeg håper at avtalen kan være starten på et enda mer omfattende forsknings- og utdanningssamarbeid mellom Norge og Island, og som etter hvert også kan omfatte andre aktører og partnere.
  • Til slutt: Samarbeidet mellom Norge og Island er nært og godt – men vi må ikke ta det som en selvfølge, som en sovepute – fordi vi ser klart at potensialet er der for økt samarbeid innen næringsutvikling, forskning og utdanning. Jeg tror at Handelskammeret, denne type nettverk, vil bidra til et enda tettere samvirke mellom våre to land. Utenriksdepartementet står til disposisjon for å bistå i handelskammerets arbeid.
  • Det er kanskje særlig i forholdet mellom Island og Norge – og i potensialet for økt samarbeid – at vi kan bruke ”slagordet” som nå kjennetegner Regjeringens nordområdepolitikk: ”Et hav av muligheter”!
  • Gratulerer med dagen og lykke til.