Historisk arkiv

Orientering om norsk utenrikspolitikk for Forsvarets Høgskoles hovedkurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Orientering om norsk utenrikspolitikk for Forsvarets Høgskoles hovedkurs

Besøk til UD, 6. januar 2006

Hovedpunkter og stikkord for orienteringen
(Sjekkes mot framføringen).

  • Velkommen. Hyggelig og god tradisjon at dette besøket til departementet og utenriksministerens orientering er med på å innlede FHS’ hovedkurs.
  • Innledende ord, kort om:
    • Utenriksdepartementet som kunnskaps- og kompetanseorganisasjon. Endringsprosesser i organisasjonen.
    • Utenrikspolitikken – fra de lukkede til de åpne rom. Folk flest er generelt sett opptatt av og engasjert i internasjonale forhold. Viktig med debatt. Om sammenhengen mellom innenrikspolitikk og utenrikspolitikk.
    • Kalde krigen. Norge ”oppdaget” den kalde krigens slutt raskt – men vi var kanskje ikke de raskeste til å erkjenne, innse og forstå konsekvensene?
    • Hva har vært på agendaen innen sikkerhets- og forsvarspolitikken den siste tiden (interessant observasjon) – nemlig bl.a. Afghanistan, Sudan/Darfur, Katharina – orkanen, Pakistan – jordskjelvet.
  • Hovedlinjene i utenrikspolitikken ligger fast. Samlende, kontinuitet. Regjeringens plattform. Soria Moria erklæringen 13. oktober 2005, tiltrededelseserklæringen i Stortinget 19. oktober 2005. Vektlegger betydningen av: En aktiv nordområdepolitikk, en aktiv europapolitikk, et styrket FN, og bidra til fred og forsoning.

Norsk utenrikspolitikk – tre hovedspor:

  • For det første: Støtte internasjonal rettsorden bygget på lov og rett, maktbruk regulert, verdens land og folk se seg tjent med å finne løsninger på vår tids store saker gjennom samarbeid: Menneskerettigheter, fattigdom, sult, miljøtrusler, terror og spredning av masseødeleggelsesvåpen. FN i fokus. Arbeide aktivt for å styrke, reformere og fornye FN. Og vi vil ha en WTO-avtale som sikrer at det gjelder regler for handel og ikke den sterkestes rett. Arbeide for tvisteløsning framfor maktbruk.
  • For det andre: Sikre vår forankring i NATO, transatlantisk samarbeid, det nære samarbeid med nordiske og europeiske land gjennom EU/EØS, målrettet oppfølging av samarbeidet med de europeiske statene som står oss nær: ” Være våre venners venn”.
  • For det tredje: Utnytte mulighetene for å fremme fred, forsoning og menneskerettigheter, og bidra til utvikling og bekjempelse av fattigdom. Vil aldri ha pressmidler i vår diplomatiske verktøykasse, verken økonomisk, politisk eller militært. Men vi kan spille en rolle som bidragsyter til at parter i strid finner fram til løsninger. Legge til rette, bidra med ideer, løfte og skyve på i arbeid for utvikling, se og gripe mulighetene. (Jfr vaksineinitiativet GAVI).
  • Disse tre hovedsporene henger sammen. Norge kan bare spille en rolle langs det tredje sporet om vi skjøtter vår innsats langs de to første. Forankringen, gjenkjenneligheten og initiativene i FN (troverdigheten), tilhørigheten i NATO, kontakten med EU, og våre nære bånd til venner og allierte, gir oss styrke og kontakter til å spille en rolle innen fred, forsoning og utvikling (Sri Lanka, Sudan). Selv om Norge har høyprofilerte roller i noen konflikter, er disse unntakene. Hovedregelen er at vi jobber sammen med andre, i FN og andre steder, og støtter andres innsats.

Noen flere ord om:

  • FN og fredsbevarende, internasjonale operasjoner. Overgangen fra å bilegge krig, sikre fred, drive nødhjelp til å sikre utvikling. Om mandat, formål, oppgaver. Om militære vs humanitære mandater. Humanitære imperativ.
  • Nordområdene. Aktivitet og nærvær i nord. Om suverenitet og aktivitet.
  • WTO. Landbruk, fisk. Balansen i de norske interessene. Doha-runden en utviklingsrunde.
  • Utenriksdepartementets/utenrikstjenestens krisehåndteringskapasitet/evne. Styrket. Ansvarsområder. Regjeringens samlede krisehåndteringsevne.