Historisk arkiv

Replikk om klasevåpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Bergens Tidende, 31. august 2007

Det er ikke regjeringens ambisjon å få norsk klaseammunisjon definert som humanitært akseptabelt, slik det kan gå fram av et oppslag i Bergens Tidende, presiserer utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Jeg viser til dagens oppslag på side 28 i Bergens Tidende, gjengitt i bt.no, med tittelen ”Neppe totalforbud mot klasevåpen”.  

Sitatene av meg er korrekt gjengitt, men i artikkelen heter det at regjeringen holder døren på gløtt for at norsk klaseammunisjon kan bli definert som humanitært akseptabelt, og dermed lovlig i henhold til det fremtidige internasjonale regelverket. Saken fremstilles på en måte som leder leseren til å tro at jeg har indikert at dette er regjeringens holdning.  

Det er ikke riktig.  

Jeg vil presisere at jeg ikke har uttalt meg om norsk klaseammunisjon på en måte som skulle gi grunnlag for en slik tolkning av Bergens Tidende. Ingen av de sitater jeg er gjengitt på tilsier en slik holdning. En uriktig fremstilling som denne må stå for BTs egen regning.  

Norge er med i en prosess hvor vi arbeider aktivt for å få til et internasjonalt forbud mot klasevåpen. Det er ikke regjeringens ambisjon å få norsk klaseammunisjon definert som humanitært akseptabelt.