Historisk arkiv

Rettferdig fordeling – lokalt og globalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Åpent møte i regi av Stavanger Arbeiderparti 03.09.2007

Momenter og stikkord for utenriksminister Støres tale i Stavanger 3. september.

 

Momenter og stikkord 
Sjekkes mot fremføringen


Introduksjon

  • Spesielt hyggelig å få komme til Stavanger. Tre helt ulike grunner til det:
    1. Bjørn Eidsvåg …
    2. Flott ordførerkandidat …
    3. Stavanger er en internasjonal by. Energiregion. Norges oljehovedstad. NATO. Stavanger europeisk kulturby 2008. Vennskapssamarbeid med Nablus, med Esteli i Nicaragua og Antsirabe på Madagaskar.
  • Derfor: Helt naturlig at dere i Stavanger – også nå i lokalvalget – løfter blikket: For å sette fokus på det som skjer der ute, og hvordan det henger sammen med det som skjer her hjemme. Rettferdig fordeling – lokalt og globalt.
  • Dvele litt ved: De siste ukene har noen prøvd å lage ”en sak” ut av at rikspolitikerne bør holde seg unna en lokal valgkamp. Det er jeg veldig uenig i. Vi som driver rikspolitikk skal være varsomme med å ha veldig sterke meninger om hva som er gode løsninger i den enkelte kommune. – Men samtidig mener jeg at det må gå en klar linje mellom hva et parti mener internasjonalt, nasjonalt og hva det gjør lokalt. Velgerne fortjener å vite hvilke verdier partiene synes er viktige; hvilke prinsipper vi styrer etter.
  • De første pionerene i arbeiderbevegelsen så dette. Martin Tranmæl. Sammenhengen mellom det som skjer i det store fellesskapet der ute, og hva som skjer i de mindre fellesskapene der vi bor.
  • Vår bevegelses drøm: Løfte alle ut av fattigdom og nød – og inn i velstand. Ikke en gang har vi ment at den drømmen skulle forbeholdes kun de av oss som bor her i landet.
  • Når vi snakker om rettferdig fordeling her hjemme: Akkurat de samme verdiene som ligger til grunn for vår utenrikspolitikk: At vi tar ansvar for hverandre. Her hjemme satser vi derfor på fellesskapsgodene. Det gjør vi også internasjonalt – sterk støtte til FN – det internasjonale fellesskapet. Derfor er det ikke overraskende at FrP her hjemme vil privatisere, sette ut på anbud, samtidig som de internasjonalt vil mer enn halvere støtten til FN. Vår politikk er bygd på ulike verdier – noe velgerne har krav på å få vite. 

Det globale og det lokale henger sammen

  • Alt starter med det lokale.
  • Min tid som utenriksminister: Ingenting står klarere for meg enn sammenhengen mellom utenrikspolitikk og innenrikspolitikk. Noen vidt forskjellige eksempler (utdypes): Menneskehandel, tyvfiske, narkotika fra Afghanistan, WTO-forhandlingene, EØS: hjemfallssaken, sosial dumping.
  • Et område der dette vises klarest er klima og energi. FrP/Siv Jensen har sagt at klima ikke har noe i en lokalvalgkamp å gjøre. Grunnleggende uenig. Oversvømmelser i Stavanger. 20 % av de norske utslippene er knyttet til virkemidler og tiltak som kommunene råder over. Vi må se hele bildet: Hva vi kan gjøre lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
  • Lokalt: Stoltenberg lanserte i forrige uke vår klimakontrakt i kommunene: Kommunene skal lage lokale klimaplaner; jobbe for miljøvennlig arealplanlegging; satse på miljøvennlig transport; ha mest mulig gjenvinning; og arbeide for klimavennlig energiforsyning.
  • Derfor er det bra at Stavanger Arbeiderparti går til valg på at Stavanger må få en langt mer offensiv handlingsplan for klima og miljø.
  • Nasjonalt: Regjeringen har satt ambisiøse og forpliktende klimamål. Sektorvise klimahandlingsplaner. Kunnskap og teknologi. Nordområdene. Snøhvit. Mongstad.
  • Her i Stavanger: Internasjonale selskaper som er verdensledende på avansert teknologi. Veldig bra at Stavanger Arbeiderparti har tatt initiativ til en ny satsing for å sette disse miljøene i arbeid for å utvikle ny klimateknologi.
  • Internasjonalt: Ny Kyotoavtale. Få med de store, rike utslippslandene, og få med utviklingslandene. Kina og India.
  • Klimaendringene rammer de fattigste – de som har minst skyld – hardest. Klimaendringene forsterker konflikter. Darfur.
  • Klima er en så stor utfordring at vi må løse dem sammen. Derfor tar vi avstand fra FrP som sier at vi bare skal gjøre noe ute, vi tar avstand fra dem som sier vi skal konsentrere oss om det som skjer her hjemme. ”Alt henger sammen med alt”.

Andre store internasjonale utfordringer

  • Global fordeling – ressurser. Fattigdom. Vi løfter stadig flere ut av fattigdom. Handel. Aid for trade. Fokus på Afrika.
  • Global fordeling – helse.
  • Global fordeling – rettigheter. Menneskerettigheter. Ytringsfrihet. Kamp mot dødsstraff. Det er regler i krig.
  • Fred- og forsoningsarbeidet. Midtøsten.


Hva må vi gjøre lokalt og nasjonalt?

  • Først: Innse at dette påvirker oss, også her hjemme. Vi kan ikke snakke om ”her hjemme” og der ”ute”. Det påvirker oss bl.a. også fordi mange i Norge er direkte berørt av det som skjer ”der ute”. ”Når det er flom i Bangladesh når bølgene til Holmlia”. Mange i Norge har kunnskap, kontakter, familie og bakgrunn i for eksempel Somalia, Pakistan, osv. Og: Karikatursaken.
  • Derfor: Skape forståelsen for et utvidet norsk ”vi” – både ute og her hjemme. Vår tids største utfordring. Vi må skape nye nettverk og møteplasser. De viktigste møteplassene skapes lokalt. Erfaringene fra Røde Kors. Vard-modellen. Dialog.
  • Min ledetråd: Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Vi må gripe mulighetene som finnes. Og ofte kan vi gjøre mer enn vi tror. Eksempler: Vaksinealliansen GAVI. Arbeidet mot klaseammunisjon. Stavanger var første kommune i Norge – på APs initiativ – som satset på vennskapssamarbeid med en palestinsk kommune. Mange i Stavanger er opptatt av situasjonen for palestinere. I morgen skal jeg møte 1.700 elever fra fire videregående skoler her i Stavanger som er involvert i prosjekter for palestinske flyktninger. Vennskapssamarbeid involverer mange frivillige.
  • Vi må stå i mot de kreftene som forfekter at vi skal være ”oss selv nok”. Vi må stå opp for den internasjonale solidariteten, for rettferdig fordeling. Eksempler: FrPs massive kuttforslag i bistanden (Afrika minus 2,4 milliarder. Midtøsten minus 150 millioner. Fred-, forsoning- og demokratiarbeid minus over 1 milliard. FN minus 2,5 milliarder).
  • Vi må ha visjoner om det internasjonale også lokalt. – Det er mange som driver utenrikspolitikk i Norge. Også dere.