Historisk arkiv

Knut Hamsun – utfordreren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til plakatserie og brosjyre i anledning Knut Hamsun 2009

Under den annen verdenskrig valgte Hamsun å stå på den tyske okkupasjonsmaktens side. I dag rokker ikke dette faktum ved Hamsuns framtredende plass som forfatter, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre - 150 år etter hans fødsel.

”Jeg har såvidt været i fire av de fem verdensdele. Jeg har naturligvis ikke været meget omkring i dem og i Australien har jeg slet ikke været, men jeg har dog ståt med min fot nokså vide omkring i verden og set litt”, skriver Knut Hamsun i ”I Æventyrland”, der han skildrer reisen gjennom Kaukasus i 1899. I dag, 150 år etter hans fødsel, leses Hamsuns bøker i alle fem verdensdeler.

Hamsun skrev seg umiddelbart inn i verdenslitteraturen med debutromanen ”Sult” i 1890. Han utfordret et borgerskap som sverget til den realistiske samfunnslitteratur. Han ville skildre ”sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv”. Han inspirerte en rekke av den yngre, internasjonale forfattergarden. Han gjør det ennå – i dag.

Hamsun reiste, dro på foredragsturneer og vandret, som en landstryker. Han var ”rejsende estetiker, skjønånd, literat, taler”, en ” åndelig vårorkan.”  Og han provoserte og utfordret, hele sitt liv.  

Under den annen verdenskrig valgte Hamsun å stå på den tyske okkupasjonsmaktens side. I dag rokker ikke dette faktum ved Hamsuns framtredende plass som forfatter. Han var nyskaperen i norsk prosakunst og han frydet seg over ”sproglige lykketreff”. Med en utsøkt stilbevissthet blir forfatteren Knut Hamsun forføreren som tar oss inn i sitt rike i beskrivelser av nordlandsnaturen og av kjærligheten –- som ”en vind som suser i roserne, en gul morild i blodet”.

Hamsuns verk utfordrer oss fremdeles ”i fem verdensdele”.

Oslo, februar 2009

Hamsun 2009 - Mer informasjon om markeringen