Historisk arkiv

Handlingsplan: I tjeneste for Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til Regjeringens handlingsplan for ivaretakelse av personell før, under og etter utenlandstjeneste, Oslo 2. mai 2011

Utenriksminister Støres forod til Regjeringens handlingsplan for ivaretakelse av personell før, under og etter utenlandstjeneste.

Forord

Norge skal ta et ansvar utover oss selv. Vi fører en aktiv politikk internasjonalt for fremme av fred, konfliktløsning, humanitært arbeid og en mer rettferdig verden. Dette kommer også til uttrykk gjennom norske kvinners og menns innsats til internasjonale oppdrag i mange ulike land og konfliktområder. Norsk personells bidrag er avgjørende for å ivareta våre utenriks- og sikkerhetspolitiske interesser og forpliktelser.

Nordmenn har ofte gjort tjeneste i krevende og farlige situasjoner. De skal ha anerkjennelse for den jobben de har utført. På vegne av Regjeringen vil vi derfor takke både de som har vært og de som skal ut i tjeneste for Norge.

De aller fleste kommer tilbake med verdifull kunnskap om land, konflikter, situasjoner og kulturer, og de bærer unike personlige erfaringer fra tjenestegjøringen. Nordmenn som har tjenestegjort i utlandet representerer derfor en viktig ressurs for det norske samfunnet og arbeidslivet.

For noen kan tjenesten gi både fysiske og psykiske skader. I sin ytterste konsekvens kan tjenesten føre til tap av liv. Vi har et tydelig og klart ansvar for å ivareta skadet personell, uavhengig av hva slags skade og når den kommer til uttrykk. Dette ansvaret involverer flere sektorer og aktører. Arbeidet med å redusere risikoen for skader skal videreføres, og de skadde og deres pårørende skal få den oppfølgingen de trenger. Regjeringen vil nå forsterke denne innsatsen.

Handlingsplanen ”I tjeneste for Norge” skal gi høy anerkjennelse og god ivaretakelse både før, under og etter tjeneste. Vi skal være tydelige i å anerkjenne innsatsen til norske kvinner og menn, uavhengig av en eventuell offentlig debatt om selve oppdraget. Denne planen er en oppfølgning av Stortingsmelding nr. 34 (2008–2009) ”Fra vernepliktig til veteran”.

Handlingsplanen inneholder tiltak som skal iverksettes i tidsrommet 2011–2013. Mange av dem vil vare langt utover denne perioden og vil derfor legge grunnlaget for god kontinuitet i det videre arbeidet.

Oslo, mai 2011

Grete Faremo
Jonas Gahr Støre
Knut Storberget
Anne-Grete Strøm-Erichsen
Hanne Inger Bjurstrøm
Audun Lysbakken