Historisk arkiv

Utlysning av midler for prosjektbistand til ODA-godkjente OSSE-land i Eurasia 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oppdatert: November 2012

Utenriksdepartementet ved Seksjon for Russland, Eurasia og regionalt samarbeid utlyser med dette midler til prosjektsamarbeid med ODA-godkjente OSSE-land i Eurasia.

Utenriksdepartementet ved Seksjon for Russland, Eurasia og regionalt samarbeid utlyser med dette midler til prosjektsamarbeid med ODA-godkjente OSSE-land i Eurasia (Georgia, Armenia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Moldova, Ukraina og Hviterussland) for 2013.  Midlene gis fra Utenriksdepartementets St. prp. nr 1 for 2012-2013, kapittel/post 164/73.

NB! Les utlysningsteksten og ordningens retningslinjer grundig før søknad sendes.
Alle søknader bes utformet i tråd med ordningens mål, retningslinjer for ordningen publisert på https://www.regjeringen.no/udtilskudd  og prioriteringene i Utenriksdepartementets Prop S 1 (2012-2013).

Ordningens formål er demokrati- og samfunnsutvikling i Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Hviterussland, Kasakhstan, Kirgisistan, Moldova, Tadsjikistan, Turkmenistan, Ukraina og Usbekistan (Eurasia utenom Russland). Ordningens mål er å bidra til demokratisk samfunnsutvikling som setter landene i stand til selv å håndtere sine utfordringer. Midlene søkes brukt strategisk med vekt på større programmer og flerårige rammeavtaler.  

Satsingsområder for tilskuddsordningen:

  • Fremme godt styresett gjennom kompetanse- og institusjonsbygging
  • Fremme demokratiutvikling, styrke menneskerettighetenes stilling og det sivile samfunn
  • Fremme et bærekraftig miljø
  • Fremme bærekraftig økonomisk utvikling
  • Styrke samarbeid innen utdanning

 

Innenfor disse satsingsområdene er det ønskelig å bidra til å fremme europeisk integrasjon, regionale samarbeidsbestrebelser og etterlevelse av forpliktelser landene har påtatt seg gjennom internasjonale konvensjoner. Videre er det ønskelig å bidra til å forebygge konflikter mellom etniske grupper og med mennesker, våpen, narkotika og kjernefysisk materiale, samt til å styrke kvinners rettigheter.

En del av ordningen benyttes til å støtte regionale prosjekter (som dekker flere land) som kan bidra til å støtte opp om ordningens mål. Resten av ordningen benyttes til å støtte prosjekter i enkeltland som kan bidra til å nå ordningens mål.

Det aksepteres søknader innen følgende satsingsområder i 2013:

Regionale prosjekter: 1) Godt styresett og institusjonsbygging, 2) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn, 3) Energi, klima og miljø og 4) Bærekraftig økonomisk utvikling. For regionale prosjekter vektlegges særlig bidrag til å fremme regionalt samarbeid, forebygge konflikter mellom etniske grupper samt til å forebygge handel med mennesker, våpen, narkotika og kjernefysisk materiale

Ukraina: 1) Godt styresett og institusjonsbygging og 2) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn

Hviterussland: Primært 1) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn og eventuelt 2) Energi, klima og miljø

Moldova: Det utlyses ikke midler til nye tiltak i 2013 da budsjettet er forpliktet i løpende prosjekter.

Georgia: 1) Godt styresett og institusjonsbygging, 2 ) Energi, klima og miljø (med vekt på kompetanseoverføring innen vannkraft og energieffektivisering) og eventuelt 3) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn. Utenriksdepartementet støtter flere løpende prosjekter innen dette satsingsområdet, og nye søknader vil derfor ha lavere prioritet i 2013.

Aserbajdsjan: 1) Godt styresett og institusjonsbygging, 2) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn (støtte kanaliseres primært via multilaterale organisasjoner) og 3) Energi, klima og miljø (med vekt på kompetanseoverføring samt styrking av sivilt samfunn)

Armenia: 1) Godt styresett og institusjonsbygging, 2) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn og 3) Energi, klima og miljø. Det vil kun bli gitt støtte til et fåtall nye tiltak i 2013 da svært store deler av budsjettet er forpliktet i løpende prosjekter.

Kasakhstan: 1) Godt styresett og institusjonsbygging, 2) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn, og 3) Energi, klima og miljø (med vekt på kompetanseoverføring og fornybar energi)

Kirgisistan: 1) Godt styresett og institusjonsbygging, 2) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn og 3) Energi, klima og miljø (med vekt på kompetanseoverføring innen vannkraftsektoren)

Tadsjikistan: 1) Godt styresett og institusjonsbygging (særlig knyttet til grensesamarbeid), 2) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn og 3) Energi, klima og miljø (med vekt på kompetanseoverføring innen vannkraftsektoren).

Turkmenistan: 1) Godt styresett og institusjonsbygging (særlig innenfor energiområdet), 2)Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn (støtte kanaliseres fortrinnsvis via multilaterale organisasjoner) og 3) Energi, klima og miljø

Usbekistan: 1) Godt styresett og institusjonsbygging, 2) Menneskerettigheter/demokrati og det sivile samfunn (støtte kanaliseres fortrinnsvis via multilaterale organisasjoner). Det vil kun bli gitt støtte til et fåtall nye tiltak i 2013 da svært store deler av budsjettet er forpliktet i løpende prosjekter.

Søknader om støtte til flerårige prosjekter vil bli prioritert.

Det gjøres også oppmerksom på følgende:

  • Senter for internasjonalisering av høgere utdanning (SIU) forvalter prosjektbistand innen utdanningssamarbeid på vegne av Utenriksdepartementet. SIU har et eget system for søknader, samt egne søknadsfrister for 2013. Se mer informasjon på senterets hjemmesider (www.siu.no).
  • Søknader om støtte til prosjekter av lite omfang (omkring NOK 100.000) henvises til de enkelte ambassaders småpottfond. For mer informasjon, kontakt den aktuelle ambassade: 
    o Norges ambassade i Ukraina (for prosjekter i Ukraina og Hviterussland)
    Norges ambassade i Romania (for prosjekter i Moldova
    o Norges ambassade i Russland (for prosjekter i Armenia)  
    Norges ambassade i Kasakhstan (for prosjekter i Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan).
  • Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner LNU forvalter prosjektbistand innen barne- og ungdomsarbeid under ordningen ”Demokratimidlene”. LNU har et eget system for søknader, samt egen søknadsfrist for 2013. Se mer informasjon på LNUs hjemmesider (www.lnu.no).
  • Politiske partier bes søke støtte under egen ordning for norske politiske partiers bidrag til demokratiutvikling i utviklingsland. Ordningen forvaltes av Norad. Norske ungdomspartier kan søke om støtte gjennom LNUs demokratistøtteordning.

Det er ikke anledning til å søke støtte til ett og samme tiltak fra flere av disse søknadsmottakerne.

Søknader
Søknadsfrist for 2013: 15. januar 2013.
Søknader i departementets søknadsskjema skal sendes elektronisk til post@mfa.no med kopi til CIS-projects@mfa.no. Husk tydelig beskrivelse øverst i søknadsskjemaet av at det søkes om midler under ordningen 164.73, samt hvilke(t) land det søkes støtte til.

Andre henvendelser til:
Utenriksdepartementet
Seksjon for Russland, Eurasia og regionalt samarbeid
Postboks 8114, Dep.
0032 Oslo
s-rer@mfa.no

 

Nyttige lenker