Historisk arkiv

Nytt fond for sivilsamfunnsutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I 2011 vil Utenriksdepartementet etablere egne fond for støtte til oppbygging av sivilt samfunn i Bosnia-Hercegovina, Kosovo og muligens Serbia.

Landvise forvaltningsavtaler vil utlyses og inngås i løpet av våren 2011. Informasjon vil bli gjort tilgjengelig på regjeringen.no og ambassadenes hjemmesider. Norske organisasjoner vil fremdeles kunne søke direkte til departementet vedrørende landspesifikke prosjekter i Albania, Makedonia og Montenegro, samt regionale initiativer, se generell utlysning (link til kunngjøringen).

Fondets formål
Fondets overordnede formål er å styrke det lokale sivile samfunns deltakelse og bidrag til samfunnsutviklingen gjennom påvirkningsarbeid og overvåkning av politiske og offentlige institusjoner virke. Aktører støttet av fondet skal fremme marginaliserte gruppers rettigheter og inkludering. Fondet skal derfor bidra til økt medbestemmelse og deltakelse av målgruppene. Fondet skal videre bidra til å styrke kompetansen og kapasiteten til det sivile samfunn til å utføre påvirkningsarbeid, i forbindelse med reformprosesser og oppfølging av offentlige forpliktelser, samt evne til å håndtere lokale utfordringer uten internasjonal giverbistand. Fondet skal derfor inkludere kapasitetsbygging skreddersydd til partnerens behov.

Tematisk avgrensning

Fondet vil støtte prosjekter:

  • der Norge har en klar internasjonal profil; f.eks. likestilling og kvinners rettigheter, inkludert bekjempelse av kjønnsrelatert vold; og forsoningsprosesser, og etniske og seksuelle minoriteters rettigheter.
  • der sivilt samfunn kan støtte opp om landspesifikke reformprosesser som Norge er engasjert i, f.eks. sikkerhetssektor- og justissektorreform, og uavhengige kontrollorganer.

Den landvise tematiske innretningen vil bli beskrevet i utlysningene.

Søknadsberettigelse
Lokale frivillige organisasjoner, stiftelser og konsulentselskaper kan søke om forvaltningen av fondet. Videre er statlige, inter- og multinasjonale organisasjoner, og konsulentselskaper med solid lokal kapasitet søknadsberettigede.

Lokale frivillige organisasjoner og stiftelser er hovedmålgruppe for fondet. Norske/utenlandske organisasjoner som er registrert lokalt vil allikevel få mulighet til å søke på fondet.  Departementet ønsker derimot ikke å gi disse spesiell vekt. Norske/utenlandske organisasjoner må på lik linje med andre søkere dokumentere sin merverdi i forhold til fondets formål. Norske/-utenlandske organisasjoner kan i tillegg delta i fondet som partnere av lokale organisasjoner.

Ytterligere informasjon om forvaltnings- og styringsstruktur vil bli gjort tilgjengelig når fondet utlyses.