Historisk arkiv

Bergen: Rettferdig fordeling – en kamp mot vindmøller?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Auditoriet på det nyåpnede Litteraturhuset i Bergen var helt fullt da Utenriksdepartementet og Attac inviterte til debatt om én av hovedprioritetene i utviklingspolitikken: rettferdig fordeling av makt og penger.

Auditoriet på det nyåpnede Litteraturhuset i Bergen var helt fullt da Utenriksdepartementet og Attac inviterte til debatt om én av hovedprioritetene i utviklingspolitikken: rettferdig fordeling av makt og penger. Spørsmålet på dagsorden var hvorvidt lille Norge virkelig kunne bidra til å gjøre en forskjell, blant annet med tanke på de enorme pengesummene som hvert år forsvinner ut av fattige land.
  

Fra Litteraturhuset i Bergen; nyåpnet og fullt under møtet om utviklingspolitikken. (Foto: UD)

I sin innledning argumenterte utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås for hvorfor rettferdig fordeling bør prioriteres i utviklingssamarbeidet. Han understreket betydningen av høye skatter og høye lønninger i utviklingen av Norge, og presenterte samarbeidet med myndighetene i Zambia om skattlegging av gruvesektoren som et eksempel på «smart» utviklingspolitikk. Han redegjorde også for regjeringens innsats mot ulovlig kapitalflukt og skatteparadiser.

Frøy Gudbrandsen, kommentator i Bergens Tidende, var ordstyrer for den påfølgende debatten. Mens hun ga regjeringen ros for å ha varslet innføring av land-for-land-rapportering, understreket Attacs leder Benedicte P. Hansen betydningen av at denne også gjaldt for finansnæringen. Finansdepartementet må med i kampen mot skatteparadis, fremholdt hun, og påpekte at det er meget problematisk at Oljefondet er tungt inne i skatteparadis. 

Forsker ved Christian Michelsens Institutt og Universitetet i Bergen, Tina Søreide, oppfordret utviklingsministeren til å støtte etterforskning av kapitalflukt fra fattige land og etterlyste politisk debatt i Norge om hvilke land det er greit at de statseide selskapene tjener penger i. Også publikum i Bergen var i spørsmålsrunden opptatt av Norges egeninteresser i fattige land og hva Oljefondet gjør med oss som utenrikspolitisk aktør.