Historisk arkiv

Kristiansand: Mat eller menneskerettigheter?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Godt over 100 sørlendinger fant veien til gastropuben Kick i Kristiansand onsdag 6. mars for å diskutere prioriteringer i utviklingspolitikken under overskriften «Mat eller menneskerettigheter?».

Godt over 100 sørlendinger fant veien til gastropuben Kick i Kristiansand onsdag 6. mars for å diskutere prioriteringer i utviklingspolitikken under overskriften «Mat eller menneskerettigheter?». Debattmøtet ble organisert i samarbeid med Universitetet i Agder og Fædrelandsvennen.

Gitmark, Øyhus, Helland og Holmås
Diskusjon om utviklingspolitikk (fv): Peter Gitmark, Arne Olav Øyhus, Anne Marie Helland, Heikki Holmås. (Foto: UD)

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås, Anne Marie Helland (Kirkens Nødhjelp), Peter S. Gitmark (Høyre) og Arne Olav Øyhus (Universitetet i Agder) møtte til debatt. Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen, var ordstyrer.

Etter en innledning av statsråden om prioriteringer og dilemmaer i utviklingspolitikken fikk hver av motdebattantene kommentere hva de hadde hørt. Selv om de to politikerne – Holmås og Gitmark – ble beskyldt av Anne-Marie Helland for å være «altfor enige!», tok temperaturen i debatten seg raskt opp.

Blant spørsmålene som ble drøftet var følgende: Hvor viktig er demokratisering som mål i utviklingspolitikken? Hva skal vi velge mellom å hjelpe fattige mennesker selv om vi dermed kan støtte opp under deres autoritære ledere eller å ikke hjelpe dem i det hele tatt? Er det slik at vi sprer bistanden for tynt ut, og at vi heller burde gi mer til færre? Og hvem skal vi i så la være å støtte?