Historisk arkiv

Lillehammer: Skal Norge redde verden?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det første møtet i regi av prosjektet «Ta utviklingspolitikken hjem» fant sted i Lillehammer tirsdag 5. februar. Debattmøtet med tittelen «Skal Norge redde verden?» ble arrangert i samarbeid med Høgskolen i Lillehammer.

Det første møtet i regi av prosjektet «Ta utviklingspolitikken hjem» fant sted i Lillehammer tirsdag 5. februar. Debattmøtet med tittelen «Skal Norge redde verden?» ble arrangert i samarbeid med Høgskolen i Lillehammer, og lokket rundt 80 personer til Kulturhuset Banken for å debattere norsk utviklingspolitikk.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås innledet med en presentasjon om prioriteringer, verdier og dilemmaer i norsk utviklingspolitikk. Statsråden skisserte hvordan verden har endret seg siden Norge begynte med bistand for over 50 år siden og hvordan norsk utviklingspolitikk forholder seg til dette. Videre ble de tre hovedsatsingsområdene i utviklingspolitikken – rettferdig fordeling, likestilling og grønn strøm – begrunnet og problematisert.

Diskuterte: Cederstrøm, Harpviken, Hansen og Holmås
Fra venstre: Møteleder Madeleine Cederstrøm, direktør i Prio Kristian Berg Harpviken, tidligere KrF-nestleder Inger Lise Hansen og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. (Foto: UD)

Etter utviklingsministerens innledning var det duket for debatt med Prios direktør Kristian Berg Harpviken, og markeds- og innsamlingssjef i Misjonsalliansen, Inger Lise Hansen. NRKs Madeleine Cederstrøm var ordstyrer.

Sentrale temaer i paneldebatten – og i diskusjonen med publikum - var hvordan behovet for økonomisk vekst og behovet for fordeling skal balanseres. - Det handler ikke om enten eller, argumenterte Kristian Berg Harpviken, men om å ha riktig miks i riktig land. Inger Lise Hansen understreket behovet for en mer helhetlig og samstemt utviklingspolitikk. - Vi er nødt til å ta grep også her hjemme, mente hun, og etterlyste nulltoll for flere fattige land til Norge.