Historisk arkiv

Nordisk samarbeid om forskning og innovasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

I 2004 blev det fremlagt to nordiske rapporter med anbefalinger om forbedret nordisk samarbeid om forskning og innovasjon.

Den første var en hvitbok om nordisk forskning og innovasjon, bestilt av forsknings- og undervisningsministrene. Hvitboken inneholder en visjon om å etablere et "Nordic Research and Innovation Area" (Noria) (norden.org)

Den andre rapporten, bestilt av de nordiske næringsministrene, var ” Innovasjonsboken" (norden.org), som la frem et program for det fremtidige innovasjonspolitiske samarbeidet i Norden.

Det nordiske samarbeidet om forskning og innovasjon har to hovedpilarer. Den ene hovedpilaren er representert ved det nye samarbeidsorganet på forskningsområdet, NordForsk, som ble etablert 1. januar 2005 ved en sammenslåing av NorFA (Nordisk Forskerakademi) og Nordisk Forskningspolitisk Råd. NordForsk er et samarbeidsorgan under Ministerrådet for utdanning og forskning.

Den andre hovedpilaren er Nordisk InnovationsCenter (NICe), som ble etablert ved en sammenslåing av NordTest og Nordisk Industrifond 1. januar 2004. NICe er en institusjon under Ministerrådet for næringsspørsmål. NICe har et årlig prosjektbudsjett på ca. 50 mill. danske kroner. NICe medfinansierer nordiske samarbeidsprojekter som kan medvirke til å etablere Norden som et velfungerende indre marked og en grenseløs region for næringsutvikling og innovasjon.