Historisk arkiv

Formannskapsprogrammet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Det er utarbeidet et program for Norges formannskap i det formelle samarbeidet under Nordisk Ministerråd. Programmet ble offentliggjort under første dag av Nordisk Råds sesjon i Reykjavik den 25. oktober 2005.

Programmet er basert på bidrag fra alle berørte fagdepartementer. Til grunn for programmet ligger tre hovedprioriteringer:

  • Samarbeid i Europas nordområder.
  • Den nordiske velferdsmodellen.
  • Kunnskap, fornyelse og verdiskaping.

Programmet retter spesiell oppmerksomhet mot samarbeidet i de nordlige områdene av Europa. Norden er en viktig drivkraft i det regionale samarbeidet med Nordvest-Russland, i Barentsregionen, Arktis, Østersjøområdet og Nord-Atlanteren. Nordisk Ministerråd skal starte nye samarbeidsprogram for Nordvest-Russland og Arktis i 2006. Det vil være en hovedoppgave for det norske formannskapet å legge grunnlaget for en god start på gjennomføringen av de to programmene og å styrke det nordiske samarbeidet både i forhold til Nordvest-Russland og det arktiske området. I den forbindelse vil det også bli lagt vekt på en fortsatt styrking av Nordisk Ministerråds samarbeid med de andre nordlige regionale rådene (Barentsrådet, Arktisk Råd og Østersjørådet) og EU.

Den andre hovedprioriteringen gjelder utfordringer for den nordiske velferdsmodellens fremtid. Her vil det bli tatt flere initiativ angående blant annet barn og ungdom, personer med nedsatt funksjonsevne, legemidler/vaksine, telemedisin/e-helse, helseberedskap og narkotikapolitikk.

Den tredje hovedprioriteringen gjelder betydningen av kunnskap og evne til fornyelse i en internasjonalisert verden. Stikkordene her er blant annet forskning, innovasjon, utdanning og nordiske språk.

Fra tidligere formannskap vil det dessuten bli lagt særlig vekt på å videreføre arbeidet med å redusere grensehinder mellom nordiske land og for effektivisering av det nordiske samarbeidet.

De ulike temaene til venstre gir mer informasjon om innholdet i programmet.

Norges program for formannskapet i Nordisk Ministerråd 2006: hele teksten som PDF.