Historisk arkiv

Nordisk Ministerråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Nordisk Ministerråd ble opprettet i 1971 og er de nordiske regjeringenes samarbeidsorgan.

Statsministrene har det overordnede ansvaret for Nordisk Ministerråd. I praksis er ansvaret i stor grad delegert til de nordiske samarbeidsministrene (MR-SAM), som ivaretar den løpende samordningen av det offisielle politiske samarbeidet. Samarbeidsministrene bistås av den nordiske samarbeidskomitéen (NSK).

Nordisk Ministerråd består av flere fagministerråd (MR). Etter en nylig foreslått omstrukturering, forventes det å være 11 ministerråd fra januar 2006. Et ministerråd møtes vanligvis en eller to ganger i året og omfatter et stort antall nordiske fagministre.

Hvert ministerråd har en egen nordisk embetsmannskomité (EK) som forbereder og følger opp sakene. Deltakere i komitéene er sentrale personer fra de nasjonale embetsverk.

Samarbeidet i Nordisk Ministerråd betegnes vanligvis som det formelle nordiske regjeringssamarbeidet. Ministermøter utenfor ministerrådets struktur omtales gjerne som det uformelle regjeringssamarbeidet. Dette omfatter både statsministrenes regelmessige nordiske møter og møtene til blant annet utenriks-, forsvars- og utviklingsministrene.

De selvstyrte områdene, Færøyene, Grønland og Åland, deltar langt på vei fullt ut i ministerrådets arbeid.

Mer om Nordisk Ministerråd (norden.org)