Høringsbrev

Høringsinstanser

Deres ref

Vår ref

Dato

2004/09057 PIA/PPU/lin

29.09.2005

Høringsnotat – Rapport fra arbeidsgruppe som har vurdert praktiske, ikke rettslige aspekter ved fornærmede og pårørendes møte med aktørene i straffesakskjeden

Justisdepartementet sender med dette ut en rapport fra ovennevnte arbeidsgruppe med forslag til tiltak for å bedre situasjonen for ofre og pårørende i deres møte med aktørene i straffesakskjeden. Tiltakene i rapporten relaterer seg til politiet og til en viss grad påtalemyndighet, til domstolene, til konfliktrådet og til rådgivningskontorene for kriminalitetsofre.

Det bes om at høringsinstansenes eventuelle innspill blir sendt Justisdepartementet innen 30. oktober 2005. Det gjøres oppmerksom på at høringen er åpen også for andre enn de som er står på høringslisten. Flere eksemplarer av rapporten kan fås ved henvendelse til forværelset i Politiavdelingen i Justisdepartementet, Pb. 8005 Dep., 0030 Oslo. Rapporten vil også bli lagt ut på http://odin.dep.no/jd/.

Vi ber om at høringssvar blir sendt både elektronisk og som ordinært brev. Høringssvar som sendes elektronisk bes sendt til line.narsnes@jd.dep.no

Bakgrunn og hensikt
I straffesakskjeden har fokus i all hovedsak vært rettet mot den overgripende part - lovbryteren. I langt mindre grad har man vært opptatt av hvordan offeret har opplevd situasjonen ved lovbruddet, behandlingen i straffesakskjeden og hvordan vedkommende har klart seg i tiden etter lovbruddet.

Straffbare handlinger har en rekke negative konsekvenser for dem som rammes og deres nærmeste. I særlig grad gjelder dette personer som rammes av alvorlig voldskriminalitet eller av sedelighetsforbrytelser. I tillegg kan handlinger som i juridisk forstand ikke ansees å være grove, oppleves både truende og traumatiserende for offeret.

Nærmere om arbeidsgruppens forslag
I arbeidet for å utvikle en helhetlig og koordinert offeromsorg har Justisdepartementet etablert en arbeidsgruppe som har vurdert praktiske, ikke rettslige aspekter ved fornærmede og pårørendes møte med aktørene i straffesakskjeden. Arbeidsgruppen ble særlig bedt om å vurdere situasjonen ved rådgivningskontorene for kriminalitetsofre, deres faglige og administrative tilknytningsform og deres fremtidige rolle i arbeidet for å styrke ofrenes stilling.

I rapporten foreslår arbeidsgruppen blant annet å styrke kompetansen om alminnelige offerreaksjoner hos aktørene i straffesakskjeden. Det foreslås også å utvikle en ordning med vitnestøtter, samt legge bedre til rette for skjerming av vitner ved å tilby separate venterom der det anses nødvendig.

Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre har vært organisert som et prosjekt siden 1996. Arbeidsgrupppen foreslår å gjøre ordningen permanent samt utvide ordningen til gjelde flere steder i landet. I tillegg foreslås det å flytte det økonomiske, administrative og faglige ansvaret for kontorene til Kontoret for voldsofferstatning i Vardø.

Justisdepartementet vil be om at høringsinstansene vurderer alle arbeidsgruppens forslag, men vil særlig henlede oppmerksomheten mot de forslagene som omhandler Rågivningskontorene for kriminalitetsofre.

Med hilsen

Wenche Kverneland
avdelingsdirektør

Line Nersnæs
seniorrådgiver