Historisk arkiv

EUs saksområder: Middelhavsdialog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

EUs Middelhavsdialog


EUs samhandel med landene rundt Middelhavet går langt tilbake. Det vi i dag kjenner som Euro-Middelhavssamarbeidet startet i 1995 i Barcelona, og kalles derfor Barcelona-prosessen.

Les mer på EUs hjemmesider:

Samarbeidet omfatter EU og Tunisia, Israel, Marokko, De palestinske selvstyremyndighetene, Jordan, Egypt, Libanon, Algerie, Syria, Kypros, Malta og Tyrkia. Kjernen i samarbeidet er assosieringsavtaler mellom EU og hvert av landene, som er i ulike stadier av forhandlinger, signering og ratifikasjon. Et nytt Barcelona-møte er planlagt under Spanias EU-formannskap våren 2002. Libya deltok som "spesielt invitert" på EuroMed møte i Marseille november 2000.

Barcelonaprosessen omfatter: 1)politisk og sikkerhetsmessig partnerskap; 2)økonomisk og finansielt partnerskap, og 3) partnerskap om sosiale, kulturelle og menneskelige dimensjoner. Et hovedmål er et Euro-Middelhavs-frihandelsområde innen 2010, og økt regional samhandel. Det arbeides også med et Charter for fred og stabilitet. I Feira juni 2000 vedtok EU en felles strategi for Middelhavsregionen som støtter opp om målene i Barcelonaprosessen. MEDA -programmet er det viktigste finansielle instrumentet. Det er bevilget 5,35 mrd. euro til MEDA II (2000-2006). I tillegg kommer lån fra EIB. Totalt forventer man om lag 13 mrd. euro til regionen 2000-2006. I EU er fokus nå rettet mot reformer som kan øke tempoet og effektiviteten i samarbeidet og bruken av midlene.

Fredsprosessen i Midtøsten er en separat tilleggsdimensjon ved Barcelonaprosessen. EU ønsker en mer aktiv rolle i fredsprosessen, og under toppmøtet i Stockholm i mars

2001 fikk Høyrepresentanten for EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk, Solana, og Kommissær for utenrikspolitikken, Patten, i oppdrag å legge fram en rapport for Det Europeiske Råd i Gøteborg i juni om hvordan EU kan styrke sin profil i Midtøsten.

Norge har ingen formell tilknytning til EUs Middelhavsdialog, men følger interessert med i utviklingen. Norge ønsker en styrking av Barcelonaprosessen velkommen. Norge og EFTA-landene søker å støtte opp om EUs assosieringsavtaler ved å legge parallellitet til grunn for inngåelse av frihandelsavtaler mellom EFTA og landene i middelhavsregionen. EFTA har til nå inngått slike avtaler med Tyrkia, Israel, Marokko, PLO/PA, en avtale med Jordan er ferdigforhandlet og skal undertegnes, og forhandlinger er i gang med Egypt, Tunisia og Kypros.