Høring - forenklinger i de statlige regnskapsstandardene (SRS) og om spesifisering av fremmede tjenester (konsulenttjenester) i standard kontoplan

Finansdepartementet sender med dette høringssak om forenklinger i de statlige regnskapsstandardene (SRS) og om spesifisering av fremmede tjenester (konsulenttjenester) i standard kontoplan, på høring.

Status: Ferdigbehandlet

Høringsfrist: 01.10.2018

Vår ref.: 18/2592

1. INNLEDNING

Finansdepartementet orienterte i Gul bok 20171 om arbeidet med å følge opp Børmerutvalgets rapport om blant annet virksomhetsregnskapet etter de statlige regnskapsstandarder (SRS). Et sentralt tiltak er å øke nytten og redusere kostnadene med bruk av SRS.

DFØ har fått delegert myndighet til å forvalte det statlige økonomiregelverket, herunder SRS og standard kontoplan, og fikk i 2017 i oppdrag å bistå departementet i oppfølgingen av tiltak etter Børmerutvalgets utredning. DFØ har under gjennomføring flere tiltak for å forenkle den løpende regnskapsføring etter SRS, og å forbedre sine veiledninger på området. I tråd med oppdraget har DFØ også foreslått forenklinger i selve standardene. Forslag til endringer i SRS inngår i denne høringen.

De statlige regnskapsstandardene regulerer bruk av periodisert regnskap i statlige virksomheter. Med statlig virksomhet menes, ordinære forvaltningsorgan (bruttobudsjettert virksomhet), forvaltningsbedrifter og virksomheter med særskilte fullmakter (nettobudsjettert virksomhet).

Virksomhetene skal føre regnskapet etter enten kontantprinsippet eller periodiserings-prinsippet i henhold til de statlige regnskapsstandardene (SRS). Valg av regnskaps-prinsipp skal skje i samråd med overordnet departement. Det valgte prinsippet skal framgå av tildelingsbrev eller instruks. For forvaltningsorganer med særskilte fullmakter til bruttoføring utenfor statsbudsjettet er det obligatorisk å føre regnskapet etter periodiseringsprinsippet i henhold til de statlige regnskapsstandardene (SRS). For regnskapsåret 2017 benyttet 125 virksomheter kontantprinsippet og 62 virksomheter benyttet SRS. Nærmere krav om bruk av SRS fremgår av Rundskriv R-1146.

De elleve regnskapsstandardene som utgjør SRS er utviklet over flere år. SRS tar utgangspunkt i regnskapsloven (RL) og de norske regnskapsstandardene (NRS), men er tilpasset særskilte statlige behov og rammebetingelser.

I punkt 2 nedenfor gjengis kort DFØs forslag til forenklinger i regnskapsstandardene, som Finansdepartementet ber om tilbakemelding på i denne høringen.

DFØ har også foreslått endring i standard kontoplan knyttet til kjøp av fremmede tjenester, der det foreslås å definere konsulenttjenester nærmere. I tilknytning til høringen ber Finansdepartementet om tilbakemelding på dette forslaget. Endringsforslaget er begrenset til kostnadsarten Kjøp av fremmede tjenester (kontogruppe 67). Bakgrunnen for forslaget er tilbakemeldinger fra ulike aktører / regnskapsbrukere om at statlige virksomheters kjøp av konsulenttjenester bør fremkomme tydeligere av kontoplanen. Se nærmere om forslaget i punkt 3 nedenfor.

I punkt 4 nedenfor fremkommer mer praktisk informasjon om høringen, med referanse til appendiks med høringsspørsmål, kontaktpersoner, og frister for tilbakemelding.

2. FORSLAG TIL FORENKLINGER I DE STATLIGE REGNSKAPS-STANDARDENE (SRS)

I vedlagte notat (vedlegg 1) redegjør DFØ for forslag til forenklinger i de statlige regnskapsstandardene. Formålet med de foreslåtte endringene er å gjøre standardene enklere å forstå og regnskapsføring etter SRS mindre ressurskrevende.

Forenklingene bidrar til færre skjønnsmessige vurderinger og færre bokførings-transaksjoner. Det er blant annet foreslått viktige endringer i reglene for inntektsføring av bevilgninger, regnskapsføring av programvare, dekomponering av anleggsmidler og klassifisering av leieavtaler. Det foreslås også endringer knyttet til presentasjon av inntekter fra innkrevingsvirksomhet og av utgifter til tilskuddsforvaltning. DFØ har også foreslått forenklinger i departementenes arbeid med å godkjenne virksomhetenes åpningsbalanse ved etableringen av regnskap etter SRS.

I arbeidet med å forenkle standardene har DFØ vurdert behovet for enklere regler opp mot hvilken regnskapsinformasjon som eventuelt går tapt ved å forenkle. Forslagene til forenklinger tar utgangspunkt i spørsmål og innspill som DFØ har mottatt gjennom sin forvaltning av SRS de siste årene. DFØ har i 2017 dessuten rettet en henvendelse om innspill til forenklinger til alle virksomheter som benytter SRS, og til alle departementer. Tilbakemeldingene er grundig vurdert av DFØ som har vært i opp-følgende dialog med flere virksomheter om bl.a. teknisk innretning av forslag og regnskapsføring.

DFØ har også lagt vekt på å beskrive prinsipper og formål med regnskapsreguleringen nærmere. I alle standardene er det innledningsvis nå tatt inn at formålet med de statlige regnskapsstandardene er å gi et grunnlag for å fremskaffe bedre oversikt over statens inntekter, kostnader, eiendeler og gjeld og forvaltningen av ressursene virksomheten disponerer.

Et sammendrag av de viktigste forslagene til forenklinger i SRS fremkommer i inn-ledningen til DFØs notat. Forslagene gjengis også kort i appendiks til dette hørings-brevet som innledning til høringsspørsmålene. Merk at det vil kunne være ulik virkning av endringene som er foreslått, avhengig av om virksomheten er bruttobudsjettert forvaltningsorgan / forvaltningsbedrift eller nettobudsjettert forvaltningsorgan.

Det er SRS Inntekt fra bevilgninger som inneholder de mest vesentlige endringene. Dette gir seg også utslag i en del endringer i SRS 1 Oppstillingsplaner for resultat-regnskap og balanse. I fem av de øvrige standardene er det foreslått viktige forenklings-tiltak og presiseringer, mens endringene i de fire resterende standardene hovedsakelig består av språklige og strukturelle forbedringer og/eller tydeliggjøring / presisering.

Et utkast til oppdaterte SRS for samtlige elleve regnskapsstandarder følger vedlagt (vedlegg 2). Selv om det i de fleste av standardene bare er foreslått mindre vesentlige endringer, har Finansdepartementet, i samråd med DFØ, likevel valgt å forelegge hele pakken med endringsforslag for høringsinstansene. Merk at endringslogg fra tidligere utgave av SRS fremkommer som eget avsnitt bakerst i hver enkelt standard. Dette vil være til praktisk nytte for høringsinstansene ved gjennomgangen.

3. FORSLAG TIL ENDRING I STANDARD KONTOPLAN, KONTO-GRUPPE 67 KJØP AV FREMMEDE TJENESTER

Standard kontoplan ble fastsatt som obligatorisk for alle statlige virksomheter fra 2014. Kontoplanen ajourføres regelmessig, sist ved Finansdepartementets rundskriv R-102 av 4.12.2017. DFØ forvalter standard kontoplan. Ved forslag til større endringer eller omgrupperinger i kontoplanen, som innebærer at virksomhetene trenger noe tid for tilrettelegging og tilpasninger i systemer og bokføringsrutiner, vil endringsforslagene normalt forelegges departementene og berørte virksomheter for uttalelse.

DFØ foreslår at konsulentutgifter defineres og at bokføring av kjøp av slike tjenester reguleres tydeligere (ref. vedlegg 3). Formålet er at man skal kunne trekke ut informasjon om statens utgifter til kjøp av konsulenttjenester fra statsregnskapet og statsregnskapet.no. Forslaget medfører en del endringer og omgruppering av kontoene innenfor kontogruppe 67 Kjøp av fremmede tjenester. Forslaget gir også retningslinjer for hvordan virksomheter som fører regnskapet etter SRS skal rapportere utgifter som balanseføres.
 
4. OM HØRINGEN

Finansdepartementet ber høringsinstansene besvare tolv høringsspørsmål, jf. appendiks til dette brevet. Høringsspørsmålene følger rekkefølgen i DFØs drøfting av hovedproblemstillinger. Det siste høringsspørsmålet gjelder forslaget til endring i standard kontoplan.

Finansdepartementet legger opp til at ikrafttredelsesstidspunktet for endringene i SRS 1 og SRS 10, fastsettes slik at disse gjelder for regnskapsår som starter 1. januar 2020 eller senere, men med oppfordring til tidligere anvendelse. For de øvrige endringene i SRS legges det opp til virkningstidspunkt 1. januar 2019.

For kontoplanendringen legges det opp til virkningstidspunkt fra 1.1.2019. Gjelder bruttobudsjetterte virksomheter og forvaltningsbedrifter som rapporterer månedlig til bevilgningsregnskapet etter kontantprinsippet (s-rapport).

Departementene bes om å videreformidle henvendelsen til aktuelle underliggende virksomheter og melde samlet tilbake til Finansdepartementet. Vi ber om at uttalelsene fra underliggende virksomheter legges ved.

Finansdepartementet ber om høringsinstansenes svar innen 1. oktober 2018. For å avgi høringsuttalelse, bruk gjerne den digitale løsningen for høringsuttalelser som ligger på Regjeringen.no ved å klikke «send inn høringssvar». Vi ser gjerne at vedlagte hjelpedokument, der alle høringsspørsmålene fremkommer i word-versjon, benyttes.


Eventuelle spørsmål i forbindelse med høringen kan rettes på e-post til DFØ ved postmottak@dfo.no, eller til seniorrådgiver Per Arvid Borøy på telefonnr. 22 24 43 14 / e-post: per.arvid.boroy@fin.dep.no, eller fagdirektør Torstein Sørbotten på telefonnr. 22 24 43 25 /e-post: torstein.sorbotten@fin.dep.no.

Med hilsen

Pål Longva e.f.
ekspedisjonssjef

Colin Forthun
avdelingsdirektør

 

Departementene

Riksrevisjonen